Навършват се 115 години от първия конгрес на Радикалдемократическата партия.

Навършват се 115 години от първия конгрес на Радикалдемократическата партия. ...

Михаил Неделчев: Политическите процеси днес са доста ирационалниНавършват се 115 години от първия конгрес на Радикалдемократическата партия.
"Преди да тръгна да се занимавам с конкретна политика, да бъда и депутат, аз се занимавах доста дълго време с историята на Радикалдемократическата партия, това е в дълбокия соц. Много е интересно да се наблюдава самия начин, по който се е родила Радикалдемократическата партия, защото тя се ражда от Демократическата партия на Петко Каравелов. Това са така наречените млади демократи, които наследяват едно течение в самата Демократическа партия, което е било на Алеко Константинов, а тези млади демократи са Найчо Цанов, Тодор Влайков, самия Петко Тодорв - големия наш писател, Илия Георгов, Добри Филов. Това са една група депутати, които не са съгласни с линията на Демократическата партия от последните месеци от живота на Петко Каравелов и те създават нещо като фракция. Самото създаване на Радикалдемократическата партия е дълъг процес, който завършва окончателно през 1906 година. А 1901 е времето, в което те заявяват това свое несъгласие", каза за БНР Михаил Неделчев, български учен, литературен историк и теоретик, литературен критик, народен представител в Седмото Велико народно събрание и в 36-то Народно събрание с листата на СДС".

Той подчерта, че тогава основният спор е бил свързан с това дали имаш право и възможности да осъществяваш доста безпринципни съглашения с оглед на това да си на власт.

"Това са спорове по какъв начин влизат партиите във взаимоотношения с държавата и по какъв начин търсят своето място във властта, дали това е на всяка цена".

По думите му политическите процеси днес са доста ирационални.

"Много е трудно то да се подреди, да се разкаже като една история. Доста ще се узорят и мемоаристи, и стенографи, когато описват всичко това, което се случва през 2020 и 2021 година. Доста е трудно то да бъде рационално обяснено. Има такива периоди в историята, при които алогичното доминира и те са много трудни за описване. Такива периоди са времената непосредствено след 1925 година, времената по-късно при създаването на Големия блок. Това са трудни времена за описване и те много ясно си личат по публицистиката, която произвеждат публицистите, наблюдателите. Те боравят с едни доста сложни термини, които са неясни. Това са думи, които са били известни на съвременниците и изискват бележки под линия. Такива думи като изчегъртване след 20-30 години ще се нуждаят от обяснение".
Повече можете да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg