Навърши се една година от опустошителния взрив, разтърсил Бейрут на

...
Навърши се една година от опустошителния взрив, разтърсил Бейрут на
Коментари Харесай

Бейрут отбеляза година от адския взрив с възпоменания за жертвите и протести

Навърши се една година от опустошителния гърмеж, раздрусал Бейрут на 4 август 2020 година и сринал със земята няколко квартала. Жертвите бяха 200, а вълната се усети на 240 километра разстояние. Днес мястото на детонацията към момента е зееща рана в сърцето на ливанската столица, а страната тъне в дълбока политическа и икономическа рецесия.

Ливан отбелязва първата годишнина от най-голямата неядрена детонация в историята с възпоменания за жертвите и митинги против буксуващото следствие на аргументите за гърмежа и продължаващата политическа и икономическа рецесия в страната. Няколко шествия потеглиха от разнообразни точки на Бейрут, с цел да се съберат на пристанището в 18 ч. - часа на детонацията.

Демонстранти хвърлят камъни на митинг край Народното събрание на Ливан. Снимка: Ройтерс

„ Годината мина доста бързо. Стори ме се като не повече от няколко дни са минали от детонацията. Времето е изцяло спряло. Всеки ден е четвърти август. И всеки ден си припомням за гърмежа и случилото се в оня отблъскващ ден ", съобщи локален гражданин.

А гражданка на Бейрут показа:



„ След детонацията регионът е унищожен и пуст. Хората ги е боязън да се върнат. А преди беше като Париж. "

И през днешния ден се виждат последствия от адския гърмеж в столицата на Ливан. Снимка ЕПА/БГНЕС

Цяла година ливанските политици не могат да реализират единодушие за образуване на държавно управление, страната е и в дълбока икономическа рецесия - с режим на тока, дефицит на съществени лекарства и доста жертви на пандемията, означи президентът Мишел Аун.

„ В момента Ливан претърпява най-тежките си моменти - рекордна беднотия, пандемията от ковид-19, дефицит на медикаменти, бежанския напън от Сирия. Няма подозрение, че Ливан се нуждае от всякаква помощ и поддръжка от интернационалната общественост ", сподели той.

На донорска конференция, на която е алегоричен хазаин, френският президент Еманюел Макрон даде обещание 100 милиона евро помощ за Ливан, само че единствено в подмяна на бързи ограничения от страна на ръководещите.

„ Продължавам да считам, че рецесията в Ливан не е плод на неприятен шанс или орис, а на общи и самостоятелни пропуски и неточности. Моделът на ръководство е цялостен неуспех, а ливанската политическа система не прави нищо да го приключи и да загърби персоналните си и партийни ползи в името на положителното на ливанския народ ", сподели Макрон.

И американският президент Джо Байдън даде обещание 100 млн. $ помощ за възобновяване на Ливан на виртуалната донорска конференция. Байдън прикани ливанските управляващи да подхващат нужните промени в стопанската система и за битка с корупцията в страната, с цел да се излезе по-бързо от рецесията.

Папа Франциск също прикани за съответни жестове в помощ на Ливан, а освен думи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР