Науката добре познава болестта прогерия, която се характеризира с ускорено

...
Науката добре познава болестта прогерия, която се характеризира с ускорено
Коментари Харесай

Странна болест превърна 10-годишно момиче в стара жена

Науката добре познава заболяването прогерия, която се характеризира с ускорено стареене на индивида, написа zdrave.to.

Тя е извънредно рядка генетична болест. При нея се следят признаци, наподобяващи стареене, в доста ранна възраст.

Родените с прогерия нормално доживяват доникъде на пубертета си или до началото на 20-те си години. Те умират от заболявания, присъщи за възрастните хора.

Това е генетично положение, което поражда като нова разновидност и се наследява доста рядко, защото носителите ѝ нормално не доживяват да оставят потомство.

Десетгодишната Бо Ракхинг от Камбоджа наподобява като стара жена, само че това няма нищо общо с заболяването прогерия.

Момичето има някаква мистериозна болест, която предизвиква бързото формиране на свързани с възрастта бръчки и гънки по кожата на тялото й, до момента в който цялостното й здраве не се разграничава от това на връстниците й.

С други думи, Бо не остарява прибързано и измененията настъпват единствено по кожата.

Освен това детето пораства наедно с връстниците си. Тъй като момичето живее в будистка страна, локалните монаси към този момент са създали съмнение, че всичко се дължи на неприятна карма, т.е. грехове, осъществени в минали животи, които предизвикват актуалните външни промени.

Досега фамилията на детето не е стъпало в съществени лечебни заведения заради липса на средства, само че локалните лекари не знаят какво предизвиква разстройството. Предполага се, че момичето има еластолиза, което води до загуба на разтегливост на кожата.

Теоретично едно дете може да се лекува с пластична хирургия, а самата госпожица мечтае за това. Тя постоянно става обект на насмешки от другите деца, което въздейства на душeвността й.

Еластолизата е общ термин за група от редки нарушавания, които предизвикват бръчки и кожни гънки.

Нарушенията водят до загуба на разтегливост на кожата към лицето, ръцете, краката и гърба. Предимно тези болести са породени от генетични разновидности.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР