Наука OFFNewsТъй като условия в епицентъра на ядрена експлозия наподобяват

...
Наука OFFNewsТъй като условия в епицентъра на ядрена експлозия наподобяват
Коментари Харесай

Първият ядрен опит помага да се провери теорията на образуването на Луната

Наука OFFNews

Тъй като условия в епицентъра на нуклеарна детонация наподобяват изискванията в началния стадий на формиране на една планета, това дава опция да се ревизират някои от теориите за формиране на Луната.

Затова учени от Университета на Калифорния в Сан Диего изследват химическия състав на зелено стъкло, прочут като тринитит, формирано при първия нуклеарен опит, разказва уеб сайтът на университета.

Изследването на професор Джеймс Дей (James Day) и сътрудниците му е публикувано в Science Advance.

" Резултатите демонстрират, че изпаряването при високи температури, е сходно на това, което се случва при образуването на планети, води до загуба на нестабилни детайли и до обогатяване с тежки изотопи в останалите след събитието материали ", съобщи Дей, водещ създател на проучването. " Това е общоприето мнение, само че в този момент имаме пробни доказателства, които го поддържат ".

На 16 юли 1945 година се организира първият тест, наименуван " Тринити " (Trinity), на нуклеарна бомба като част от Проекта Манхатън. По време на опита се разтопяват кварц и фелдшпат и се образува нов минерал. Сега учените вземат проби от дълбочини от 10 до 250 метра и ги съпоставят с мостри, взети на известно разстояние от епицентър на детонацията. Оказа се, че в пробите от епицентъра не са останали нестабилни детайли, като цинка - останали са единствено негови по-тежки изотопи.



Карта на пустинния регион Jornada del Muerto и тестовата зона на " Тринити ", показваща местоположението на огромните обитаеми места и пътища (сивата пунктирана линия), на железопътната линия за Санта Фе (плътната черна линия) и река Рио Гранде. Червените пунктирани линии демонстрират концентричните дистанции от " нулевата точка " (епицентъра) на детонацията. (Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego.)

Подобни химични процеси са зародили по време на конфликта на Земята с друго небесно тяло, сравнимо с Марс в размер, от чийто остатъци последователно се е формирала Луната.

Анализът на екипа на Дей сподели приликата сред минерала тринитит и камъни от Луната. И двата материала са изгубили нестабилните си детайли и съвсем не съдържат вода. Така новата работа е мотив в интерес на теорията на образуване Луната вследствие на великански конфликт.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР