Наука OFFNewsНа 22 юли 1822 в селцето Хайнцендорф в тогавашната

...
Наука OFFNewsНа 22 юли 1822 в селцето Хайнцендорф в тогавашната
Коментари Харесай

На този ден е роден основателят на генетиката Йохан Мендел

Наука OFFNews

На 22 юли 1822 в селцето Хайнцендорф в тогавашната Австроунгарска империя е роден създателят на генетиката Грегор Йохан Мендел.

Син на безпаричен селяндур, с цел да може да се устоя и да учи, на 16 години Йохан Мендел става августински духовник в манастира св. Тома в Брюн и приема името Грегор. Следва известно време във Виена, след което приключва Теологическия лицей в Брюн, днешно Бърно.



Във Виена стартира да се интересува от биология и завръщайки се в манастира, под прозореца на килията си прави дребна градина. За опитите си Мендел избира растението грах, тъй като не прави самопроизволно хибриди. Близо 10 години монахът Грегор организира своите опити кръстосвайки разнообразни сортове грах, различаващи се по един строго избран симптом, да вземем за пример, формата или цвета на семената. От тези опити се раждат " законите на граховото зърно ", които провокират подбив у съвременниците на Мендел. Те не схващат, че това " не са занимания на любител-градинар, а грамаден, доста добре премислен и плануван опит – Мендел е добър математик и доста ясно си дава сметка какво открива " - показва Мат Ридли в книгата си „ Геномът “ (2002).

Така августинският духовник става създател на нова просвета, " граховите закони " в този момент се назовават закони на Мендел и менделизмът е в основата на класическата генетика. Но признанието идва след гибелта на Мендел. Докато е жив неговите изявления в списанието на скромното Моравско научно сдружение не притеглят вниманието на учените и до края на живота си той се занимава с пчеларство, градинарство и метеорологични наблюдения.

Научната общественост в средата на 19 век не е подготвена да осъзнае значимостта на откритието на Мендел, защото то остава „ завалено “ до 1900 година Тогава трима учени, без значение един от различен – Карл Коренс в Германия, Ерих декор Чермак в Австрия и Хуго де Фриз в Нидерландия – „ преоткриват “ законите на Мендел. Затова 1900 година нормално се счита за рождена дата на генетиката.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР