nauka.offnews.bgОт гледна точка на биологичното стареене, тялото изглежда превключва предавките

...
nauka.offnews.bgОт гледна точка на биологичното стареене, тялото изглежда превключва предавките
Коментари Харесай

Тялото ни остарява на три етапа според повече от 4000 кръвни теста

nauka.offnews.bg

От позиция на биологичното стареене, тялото наподобява превключва предавките три пъти през нашия витален цикъл, демонстрират нови проучвания -  34 години, 60 години и 78 години са основните прагове.

С други думи, в този момент имаме доказателства, че остаряването не е един дълъг, непрестанен развой, който се движи с една и съща скорост през целия ни живот.

Резултатите могат да ни оказват помощ да разберем повече за това по какъв начин телата ни стартират да се унищожават, когато остаряваме, и по какъв начин характерните болести, свързани с възрастта - включително болестта на Алцхаймер или сърдечно-съдовите болести, могат да бъдат по-добре лекувани.

Същото изследване също по този начин предлага нов метод за надеждно прогнозиране на възрастта на хората с помощта на равнищата на протеома в кръвта им. Протеомът съставлява съвкупността от всички телесни протеини, създадени от клетка, тъкан или организъм за даден интервал от време. Или по-строго, това е набор от експресираните протеини в даден вид кафези или организъм, в даден интервал от време при дадени условия. Терминът е произходящ на думата " протеин " (белтък), сходен по генезис на думата " геном " (съвкупността от всички гени в тялото)

„ Чрез надълбоко проучване на стареещия плазмен протеом ние установихме, че съществуват вълнообразни промени в човешкия живот “, пишат откривателите в публикуваната си в Nature Medicine публикация.

" Тези промени са резултат от скупчването на протеини в разнообразни модели, което се оформя дефинитивно с появяването на три талази на стареене. "

Екипът проучва данни от кръвната плазма на 4 263 души на възраст от 18 до 95 години, разглеждайки равнищата на към 3000 разнообразни протеини, движещи се през биологичните системи, и прави нещо като моментна фотография на протичащото се в организма на хората. Учените откриват, че 1379 от проследените протеини варират с възрастта.

Макар че равнищата на протеините постоянно остават релативно непрекъснати, откривателите откриват, че при отчитането на протеините огромни промени се следят към младата възраст (възраст 34), късната междинна възраст (60 години) и старостта (78 години).

Защо и по какъв начин се случва това към момента не е ясно, само че в случай че протеините могат да бъдат проследени до източниците им, това може да даде опция на лекаря ви да вземем за пример да ви предизвести, че черният ви дроб старее по-бързо от нормално.

Изследването също по този начин акцентира връзката сред стареенето и кръвта, нещо, което е видяно в предишни изследвания.

" Отдавна знаем, че измерването на избрани протеини в кръвта може да даде информация за здравословното положение на индивида - липопротеините за сърдечно-съдовото здраве да вземем за пример ", обяснява неврологът Тони Уайс-Корей (Tony Wyss-Coray) от Центъра за проучвания на заболяването на Алцхаймер (ADRC) в Станфорд.

" Но не бе оценено, че толкоз доста разнообразни равнища на протеини - почти една трета от всичките, които разгледахме - се трансформират доста с напредването на възрастта. "

Изследователите съумяват да основат система, посредством която миксът от 373 подбрани протеини в кръвта да може да се употребява за тъкмо прогнозиране на възрастта на човек в границите на към три години или повече.

Интересното е, че когато системата бърка, предсказвайки по-млада възраст, субектът нормално е прекомерно здрав за своята възраст.

Друга констатация от проучването дава още доказателства за нещо, за което се подозира от дълго време: мъжете и дамите остаряват по друг метод. От 1379 протеина, за които е открито, че се трансформират с възрастта, 895 (близо две трети) са доста по-предсказващи за единия пол спрямо другия.

Това изобретение е към момента на ранен стадий - откривателите означават, че клинично приложение може да се чака не по-рано от 5-10 години - и ще е нужна още доста работа, с цел да се разбере ролята на всичките тези протеини като маркери за стареенето и дали в действителност способстват или не за самото остаряване.

Все отново тези констатации откриват опцията един ден да получим кръвен тест, който може да мери по какъв начин остаряваме - най-малко на клетъчно равнище.

И колкото повече знаем за остаряването, толкоз повече ще можем да му противодействаме. Това би могло да ни осведоми за всичко - от това да знаем какво да пием и ядем, с цел да прибавим евентуално още няколко години живот, до намирането на лекуване, с цел да се избегнат някои от най-тежките неприятности, свързани с възрастта.

„ В идеалния случай бихте желали да знаете по какъв начин на практика всичко, което сте взели или създали, въздейства на вашата физиологична възраст “, коментира Уайс-Корей .

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР