Научните изследвания върху кафето най-често се съсредоточават върху ефектите от

...
Научните изследвания върху кафето най-често се съсредоточават върху ефектите от
Коментари Харесай

3 странни психологически факта за кафето

Научните проучвания върху кафето най-често се концентрират върху резултатите от него върху физическото ни здраве, дали въздейства върху риска от рак и сърдечни болести и по какъв начин се отразява на организма ни като цяло. Но психическите резултати са не по-малко любопитни.

Ето единствено три от тях:

1. Кафето ни кара да се фокусираме върху позитивното

Изследване открива, че когато хората употребяват 200 мг кофеин (две-три чаши кафе) 30 минути преди да изпълнят избрана вербална задача, това се отразява върху нарасналото внимание върху думи с позитивно значение, само че не се отразява върху обработката на прочувствено неутрални или негативни думи. Според учените, повода е, че кафето усилва невротрансмитера допамин (свързан с възприятието на удоволствие) в зоните на мозъка, които са свързани с обработката на езика.



2. Горещото кафе ни кара да виждаме другите в по-топла светлина

Има ли връзка сред физическата и междучовешката топлота? Теория и опити ни убеждават, че има. Една и съща част от мозъка, известна като инсула, взе участие в обработването и на двете феномени в мозъка. На базата на това учени конструират любопитен опит: Участниците влизат в асансьор, съпроводени от член на научния екип — жена, която държи в ръка чаша кафе и няколко тетрадки. Докато пътуват в асансьора, тя се обръща към всеки с молба да подържи чашата, до момента в който запише нещо. Веднага след излизане от асансьора участниците получават по едно изложение на чужд човек, която персона би трябвало да оценят. Хората, които са държали горещото кафе показват, че непознатия човек има „ по-топъл “ темперамент — че е по-любезен и по-щедър. Резултатите удостоверяват схващането, че топлината е обвързвана както с физическите, по този начин и с прочувствените прекарвания.



3. Кафето има друг усет според от цвета на чашата

Когато става дума за кафе, цветът на чашата може да повлияе върху усещането за усет, открива изненадващо проучване. В него участниците трябвало да пият горещо лате от бяла, синя или транспарантна чаша. Те показали, че кафето има „ по-интензивен “ усет и мирис, когато пият от бялата чаша спрямо транспарантната, и че в нея то е „ по-малко сладко “, в сравнение с в синята или транспарантната. Учените считат, че това се дължи на цветовия контрастност сред чашата и кафето. По-точно, бялата чаша евентуално трансформира усещането за кафявия цвят на кафето, което на собствен ред въздейства на усещането за силата и сладостта на напитката.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР