Научни постижения с потенциал за практическо приложение, които са осъществени

...
Научни постижения с потенциал за практическо приложение, които са осъществени
Коментари Харесай

Български учени с иновативно решение в полза на градския транспорт

Научни достижения с капацитет за практическо приложение, които са осъществени през първата година от осъществяването на Националната научна стратегия " Нисковъглеродна сила за превоза и бита ", бяха показани в Българската академия на науките. Учени от Българска академия на науките и партньорските организации са показали постигнатото по трите съставния елемент на програмата - предпазване и превръщане на възобновима енергия; електрически транспортни средства и атомна подвижност, и нови ефикасни материали и процеси за хващане и оползотворяване на въглероден диоксид.

Форумът е бил открит от заместник-председателя на Българска академия на науките и началник на програмата чл.-кор. Константин Хаджииванов. Постигнат е добър синхрон сред научните резултати и демонстрационната част на програмата, е споделил в приветствието си съветникът на министъра на образованието и науката проф. Иван Димов.

Проф. Велизара Пенчева от Русенския университет " Ангел Кънчев " е изнесла лекцията " Съвременни провокации пред градските транспортни системи и устойчива подвижност ". Само за предходната година времето за пътешестване в границите на София се е нараснало приблизително с 35 %, е съобщила проф. Пенчева и е добавила, че по този индикатор се нареждаме на 52-о място от 403 страни в света. Учените търсят решение за облекчение на трафика и благоприятни условия за генериране на електрическа енергия в горивна клетка.

В рамките на първата година на програмата е създаден план на демонстрационен тролейбус с хибриден удължител на пробега - батерия-горивна клетка. Тролейбусът ще може да се придвижва освен посредством зареждане от контактната мрежа, само че ще прави и 100-километров пробег на водород. Иновацията се създава за първи път от български учени, е съобщила проф. Дария Владикова от Института по електрохимия и енергийни системи на Българска академия на науките.

По програмата се създава и речен кораб, задвижван с водород и слънчева сила. Учените тестват софтуерна скица за елиминиране на главните замърсители от отпадъчни потоци води за полупромишленото произвеждане на микроводорасли. Сред научните достижения са също позитивен електрод за литиево-йонна батерия с нова структура; порести адсорбенти за хващане на въглероден диоксид; фотосинтезиращи биогоривни детайли с потребление на висши водни растения.

Националната научна стратегия " Нисковъглеродна сила за превоза и бита " се финансирана от Министерството на образованието и науката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР