Научете кои са храните полезни за щитовидната жлеза? Те подпомагат

...
Научете кои са храните полезни за щитовидната жлеза? Те подпомагат
Коментари Харесай

7 храни, полезни за щитовидната жлеза

Научете кои са храните потребни за щитовидната жлеза? Те подкрепят действието й и компенсират дефицита на селен, цинк или йод.
Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, без значение дали е хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, е значимо да внимавате какво консумирате. Според експертите, храните, богати на селен, цинк и/или йод, усъвършенстват активността на тази жлеза. Ето какво е добре да имате постоянно на масата.

Риба
Съдържащите се в рибата омега 3 мастни киселини са благотворни за хората с този проблем, защото понижават неприятния холестерол и снижават риска от сърдечносъдово заболяване. Рибата е и добър източник на селен и йод. Полезни са мазните риби като сьомга, звук, сардини, скумрия, а по този начин също и пъстървата.

Картофи
Картофите съдържат високи равнища на селен, необходим за вярното действие на щитовидната жлеза. Но в случай че страдате от хипотиреоидизъм, ограничете потреблението на кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле, тъй като те могат да блокират способността на щитовидната жлеза да усвоява йода.

Водорасли
Водораслите съдържат доста йод, който е значим детайл за вярното действие на щитовидната жлеза. Той контролира производството на хормони. Водораслите са и добър източник на фибри, калций и витамини А, В, С, Е и К.

Мляко
Според ендокринолозите, има връзка сред дефицита на витамин D и заболяването на Хашимото, която е и една от най-честите аргументи за хипотиреоидизъм. А в млякото, с изключение на витамин D, има и обилни количества калций, протеини, цинк и йод , които усилват позитивния резултат.

Орехи и лешници
Друг източник на селен и цинк са ядките и по-конкретно – орехите (както елементарният, по този начин и бразилският) и лешниците. Малка шепа ядки на ден доставя на организма нужното количество селен. Може да се хапват като междинна закуска, към десерти и салати.

Пълнозърнести храни
Запекът постоянно съпътства хипотиреоидизма. Затова е значимо да се одобряват храни, които улесняват перисталтиката . Такива са всички пълнозърнести артикули (хляб, макаронени произведения, ориз и др.). Те са богати на фибри, които улесняват храносмилането и балансират редовността на изхождането. Има обаче една специфичност. Влакнините в пълнозърнестите артикули могат да попречат на синтетичните хормони, които някои хора одобряват, с цел да компенсират понижената или нарасналата функционалност на щитовидната жлеза. В този случай рекомендацията е медикаментите да се одобряват доста преди хранене.

Бобови храни
Фасулът е превъзходен източник на сила, защото съдържа протеини, антиоксиданти, комплицирани въглехидрати, както и доста витамини и минерали. Бобовите храни също по този начин са богати на фибри, потребни против запек при хора с хипотиреоидизъм.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР