Научен маршрут Навигация по звездите ще поведе туристите по Черноморското

...
Научен маршрут Навигация по звездите ще поведе туристите по Черноморското
Коментари Харесай

Навигация по звездите: Маршрут ще учи как да се ориентираме в Черно море, използвайки нощното небе

Научен маршрут " Навигация по звездите " ще поведе туристите по Черноморското крайбрежие през 2022 . Атракцията е част от партньорския план на Историческия музей в Каварна, Природонаучния музеен комплекс, Военноморската академия " Мирча чел Бътрън " и Националния лицей " Мирча чел Бътрън " в Констанца, Румъния.

" Навигация по звездите " ще научи любопитните по какъв начин да се ориентират в Черно море, употребявайки нощното небе за ориентир . И различен нов маршрут - " Лагери на астрономията ", ще притегля туристите да изследват Вселената с телескопи от най-хубавите точки за наблюдаване в трансграничния район Добрич-Констанца, сред които е и нос Калиакра.

Инициативата " Отворен прозорец към мистериите на Вселената " употребява финансова поддръжка от над 1 473 000 евро по Програмата за трансгранично съдействие сред Румъния и България.

До пролетта на 2022 година ще бъде доставено оборудването за астрономическа обсерватория в Каварна , заяви шефът на музея в морския град Пенко Георгиев.

По думите му, обсерваторията с автоматизиран купол, за която към този момент се извършват публични поръчки, ще разполага с телескопи за дневни и нощни астрономически наблюдения, както и с камери за снимане на звездното небе.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР