„Нацистки флагове, фенове със свастики, про-расистки банери: изследване на клубната

...
„Нацистки флагове, фенове със свастики, про-расистки банери: изследване на клубната
Коментари Харесай

В Англия отново очерниха българските фенове, заклеймиха ги като расисти

„ Нацистки знамена, почитатели със свастики, про-расистки банери: проучване на клубната футболна просвета в България”. Така е озаглавен просторен материал в авторитетното британски издание The Telegraph.

Очеркът на британския вестник е във връзка идния конфликт от група А на европейските квалификации сред Англия и България в София. Медията хвърля светлина върху държанието на българските почитатели и разразилия се „ расистки скандал” сред двете футболни федерации.

Преди няколко дни от британския народен тим оповестиха, че играчите на „ трите лъва” ще изоставен терена, в случай че от трибуните на стадион „ Васил Левски” се чуят расистки обиди по адрес на играчите от Острова. Няколко дни по-късно последва ответна реакция от БФС и писмо на Борислав Михайлов до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис.

Children painted with swastikas and giving Nazi salutes, and banners celebrating Adolf Hitler’s birthday. Inside Bulgarian football’s racism problem: https://t.co/ZPT5Q7FUhG
— Ben Rumsby (@ben_rumsby) October 12, 2019
„ Дете със свастика на голите си гърди, а друго прави нацистки привет. Знамена, с които се отбелязва рождения ден на Адолф Хитлер и подигравателни анти-расистки акции. Банани, хвърлени по черни играчи на своя тим”.

„ Ако англичаните са си мислили след последния мач против България, че държанието на българските последователи няма по какъв начин да бъде по-лошо от маймунските звуци по адрес на играчите, то миналите осем години за жалост потвърждават обратното”.

„ Колко сериозен е станал казусът на равнище национални тимове ще стане ясно в понеделник вечер, когато тимът на Гарет Саутгейт излиза в последната си подготовка за Евро 2020 на отчасти затворения стадион „ Васил Левски”, пишат от The Telegraph.

“Затваряне на един от секторите на стадиона е най-тежката глоба налагана на Българския футболен съюз поради „ расистко поведение” от страна на почитателите, един от които бе изведен от стадион „ Уембли” по време на ответния мач поради обиди към Рахийм Стърлинг”.

„ Поведението на почитателите е още по-лошо, в случай че приказваме за клубния футбол в страната, а за това можем да съдим от няколкото в действителност шокиращи случая откогато Англия за финален път гостува в България в европейска подготовка през 2011 година”, продължава материалът.

„ Мащабът на казуса е много сериозен”, споделя пред The Telegraph Павел Клименко, чиновник на Fare за Източна Европа – организация, която има за цел да се бори против неравенството във футбола.

„ Един от най-големите виновници за това е Левски София, който Клименко разказва като „ един от най-лошите клубове”, що се отнася до „ нео-нацистка пропаганда”.

„ Това изяснява и ужасяващата панорама на край за Купата на Бълагрия, когато момче се появи с нарисувана свастика на гърдите, а друго правеше нацистки привет, за което Левски бе санкциониран от Българския футболен съюз”.

„ Това също изяснява и разпънатото знаме, с което бе честитен рождения ден на Хитлер по време на мач на 20 април, 2013 –който също донесе санкция на Левски, както и расистките викания, маймунските звуци и бананите хвърлени по нападателя на отбора Базил Де Карвальо по-рано през въпросния сезон”.

В материала също се означават и дейностите на почитателите на Левски, които през 2014 година намерено се подиграха с акцията на УЕФА „ Да кажем Не на расизма”. Тогава последователите на „ сините” опънаха знаме с надписа „ Кажете Да на расизма”, а това също им донесе солена санкция.

Колегите от Острова означават още, че наложените санкции в последните години не дават никакъв резултат и точно по тази причина е подхваната мярката със затваряне на браншове.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР