Нацистки атлас по анатомия се ползва от хиляди лекари до

...
Нацистки атлас по анатомия се ползва от хиляди лекари до
Коментари Харесай

Нацисти създали най-добрия атлас по анатомия

Нацистки атлас по анатомия се употребява от хиляди лекари до през днешния ден и провокира диспути за морал и нравственос, написа БиБиСи.

" Атлас на Пернкопф на топографската анатомията на индивида " е най-детайлно илюстрирания учебник от този тип в света. Кожа, мускули, сухожилия, нерви, органи и кости са изрисувани с разнообразни цветове в професионални рисунки, направени от лекари и аниматори.

Книгата не се преиздава, заради разногласията към етиката на нейната приложимост, само че на остаряло томовете могат да доближат до няколко хиляди $.

Атласът на Пернкопф е направен по време на нацисткия режим в Германия, като за обект на рисунките са употребявани труповете на стотици политически пандизчии. Едуард Пернкопф е австрийски професор по анатомия, прочут с отдадеността си на нацистката концепция.

Когато става декан на медицинския факултет на Университета на Виена, той уволнява всички преподаватели евреи, измежду които има трима Нобелови лауреати.

Всеки ден Едуард Пернкопф идва на работа, облечен в нацистка униформа, а в подписите на създателите на атласа има вплетени пречупени кръстове и двете стилизирани светкавици, които са логото на нацистката паравоенна организация.

По време на основаването на атласа, Пернкопф работи по 18 часа дневно, като дружно с група художници прави дисекции на труповете на политически пандизчии за илюстрациите в своята книга. Смята се, че най-малко половината от 800 изображения в атласа по анатомия, са от тела на екзекутирани политически пандизчии, измежду които хомосексуални, роми, политически дисиденти и евреи.

Хиляди копия на атласа са продадени по целия свят и са преведени на 5 езика.

Едва през 1990 година стартират да се задават въпроси кои са хората, употребявани за основаването на атласа. През 1994 година, след разкриването на бруталната история на книгата, нейната обява е спряна.

Сдружението на хирурзите във Англия споделя, че атласът на Пернкопф не е в приложимост и книгата е непокътната единствено в обособени бройки в библиотеки с историческа цел.

Проучване измежду неврохирурзите на Острова сочи, обаче, че 59% от тях знаят за атласа, а 13% към момента го употребяват интензивно. Сред употребяващите го 69 % споделили, че не се усещат неловко от историята на атласа, 15% споделили, че се усещат неловко, а 17% не могат да решат.

Доктор Сюзън Макинън, неврохирург от влиятелния медицински университет Джордж Вашингтон в Сейнт Луис споделя, че употребява атласа на Пернкопф. Според нея " нищо не може даже да се приближи до точността и детайла на книгата ", което е изключително потребно при комплицирани интервенции, тъй като й оказва помощ да дефинира кой от многото дребни нерви, които минават през тялото, може да провокира болката.

Равин Йозеф Полак, оживял в Холокоста учител по медицина споделя, че Атласът на Пернкопф на топографската анатомията на индивида е " морална мистерия ", тъй като е произтекъл от същинско зло, само че може да се употребява в интерес на положителното.

Изследване на равин Полак и професора по психиатрия Майкъл Гродин споделя, че множеството еврейски институции биха разрешили използването на Атласа на Пернкопф, с цел да бъдат избавени човешки животи, само че при изискване, че историята на основаването на атласа бъде огласена, с цел да могат жертвите на нацистките репресии, да получат част от уважението, което заслужават.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР