Нацистите я определят като „най-опасната“ от всички противникови шпиони. Разлепват

...
Нацистите я определят като „най-опасната“ от всички противникови шпиони. Разлепват
Коментари Харесай

Накуцващата дама-една от най-големите заплахи за нацистите

Нацистите я дефинират като „ най-опасната “ от всички противникови шпиони. Разлепват многочислени постери с текст „ Трябва да я открием и унищожим “ и заричане за възнаграждаване на всеки, който даде информация за нея.

И макар че Гестапо отпред с младши офицерът Клаус Барби назначава група от двойни сътрудници, които да събират информация за нея, самоличността ѝ остава неразкрита за нацистите.

Няколко дами с извънреден принос в историята

Нейното име е Вирджиния Хол и работата ѝ като американски скришен сътрудник по време на Втората международна война оправдава страха, който тя всява в Третия райх.

Вирджиния Хол е родена на 6 април 1906 година

в заможно семейство в Балтимор, Мериленд. В учебно заведение тя се потвърждава като отлична ученичка. Високите ѝ достижения и обезпечават място в две от най-престижните висши образователни заведения за свободни изкуства в Съединени американски щати – колежите „ Барнард “ в Ню Йорк и „ Радклиф “ в Кеймбридж, Масачузетс.

По-късно Хол продължава образованието си в градове като Париж и Виена. В Европа тя получава тапия за стопанска система и интернационално право и научава съвършено френски, италиански и немски език.

След като приключва образованието си през 1931 година тя приема чиновническа позиция в американското посолство във Варшава, Полша, а по-късно е преместена в Измир, Турция.

Неразказаната история на първата жена детектив в Съединени американски щати

През 1932 година по време на лов се прострелва в крайници и заради зараза се постанова левият й крайник да бъде ампутиран от коляното надолу. Така упоритостите ѝ да стане американски посланик стават неосъществими, заради прецизната американска политика да не се назначават хора с неработоспособност.

Това обаче надалеч не стопира Вирджиния Хол. Тя се научава да върви с протеза и през 1939 година напуща работата си като служител в посолството в търсене на по-добро бъдеще.

През май 1940 година се завръща в Париж,

където работи като водач на кола за спешна помощ. Париж обаче пада в ръцете на нацистите и Хол е принудена да избяга в Лондон.

В Лондон непринудено се причислява към Управлението за специфични интервенции (УСО). Там тя получава военно образование, което напълно скоро стартира да ползва на процедура, спечелвайки си име на една от най-опасните дами шпиони по време на Втората международна война.

Присъединявайки се към УСО тя получава кодовото име Жермен и е изпратена във Франция, с цел да събира информация за работата на германците и да подкрепи организирането и въоръжаването на френската опозиция.

Хол влиза във Франция през август 1941 година като кореспондент на „ Ню Йорк Пост “ и единствено до ноември съумява да сътвори мрежа от доверени френски жители, на които дава името HECKLER.

HECKLER жъне необикновен триумф

Групата съумява да подкрепи сполучливото бягство на няколко английски водачи, свалени от германците, донася огромно количество значима информация за съперника и обезпечава влизането на още сътрудници на УСО във Франция.

Поради нагорещяващото се военно състояние във Франция, през 1942 година Хол напуща поста си като началник на HECKLER и заобикаля в Испания.

По това време Гестапо към този момент е по петите ѝ и залавя някои от доверените ѝ хора, само че по този начин и не съумява да измъкне информация за „ накуцващата дама “, както нацистите я назовават.

Междувременно при идването си в Испания Хол е задържана

за незаконно преминавана на границите. Прекарва шест седмици в пандиза, преди да бъде освободена от американските управляващи в Барселона.

След освобождението си тя се причислява към американската разследваща работа Управление на стратегическите служби (УСС). През май 1944 година още веднъж е изпратена във Франция под името Марсел Монтан като помощничка във плантация.

За да избегне каквито и да е съмнения Вирджиния боядисва косата си сива и даже си поставя зъбни фасети, каквито се употребяват във френската дентална промишленост.

Работата ѝ към УСС е на радио оператор, който направлява снабдяването на анти-германските отряди с храна и оръжия, като в същото време оповестява и за придвижванията на немските войски.

Освен това Хол поема и офанзивни дейности против германците. Под нейно управление екипът ѝ взривява четири моста и прекъсва влаковите връзки на няколко места, както и телефонните линии. Смята се, че екипът ѝ е виновен и за отстраняването на 150 немски военни и пленяването на 500 други.

През септември 1944 година Хол е изтеглена от позицията си и по този начин завършва славната ѝ роля на разузнавач.

След войната Вирджиния Хол получава редица почести

Френското държавно управление я награждава с влиятелно звание. Британското държавно управление ѝ се отблагодарява с рицарския Орден на Британскиата империя, а американският военачалник Улиямс Донован я удостоява с боен медал за високи заслуги.

33-ят президент на Съединени американски щати Хари С. Труман извява предпочитание да награди умелата шпионка на обществена гала, само че тя внимателно отхвърля, заради съображения за сигурност.

ВИЖТЕ НЯКОИ ОТ ЗАБРАВЕНИТE ЖЕНИ ОТ ИСТОРИЯТА

Шпионин по душа Вирджиния не се отдръпва след войната, а стартира да работи като анализатор към Централно разузнавателно управление на САЩ до 1966 година, когато на 60-годишна възраст се пенсионира.

Последните години от живота си Хол прекарва в родния си щат Мериленд, където умира през 1982 година на 76-годишна възраст.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

"Уличниците ", без които историята нямаше да е същата

Будика - келтската кралица боец, повела кървава борба против Римската империя

Чинг Ши - елементарната жена, трансформирала се в един от най-могъщите пирати в историята

"Розата на Токио " - радио журналистката съдена и ненавиждана от народа си, без да заслужава
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР