Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА)

...
Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА)
Коментари Харесай

НАСА възнамерява да изстреля космически кораб с ядрен двигател през 2027 година

Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство (НАСА) и Агенцията за перспективни проучвателен планове в региона на защитата (DARPA) оповестиха във вторник съдействие за изграждане и извеждане в орбита на транспортен съд с нуклеарен мотор до 2027 година.

По силата на съглашението НАСА ще се причисли към програмата на DARPA " Демонстрационна ракета за гъвкави цислунарни интервенции " (DRACO), стартирала през 2021 година, за създаване на нуклеарен топлинен мотор за галактическа ракета.
-->
" НАСА ще работи с дългогодишния ни сътрудник DARPA за създаване и демонстриране на усъвършенствана технология за нуклеарно топлинно задвижване още през 2027 година С новата технология астронавтите ще могат да пътуват до дълбокия космос и да се връщат по-бързо от всеки път, което е значим фактор при подготовката на пилотирани задачи до Марс ", съобщи шефът на НАСА Бил Нелсън по време на презентация на Форума и ревюто за просвета и технологии на Американския институт по аеронавтика и астронавтика (AIAA) 2023 в Националното пристанище, Мериленд, Съединени американски щати.

Както е маркирано в прессъобщение на НАСА, галактическите кораби с нуклеарни мотори ще разрешат по-кратки полети, което ще понижи рисковете за астронавтите по време на дълги задачи, като да вземем за пример пилотираните задачи до Марс. По-дългите задачи изискват превозване на повече консумативи и потребление на по-надеждни системи.

Новите, по-ефективни транспортни технологии ще оказват помощ на НАСА в нейните лунни и марсиански задачи. С по-мощни нуклеарни мотори ще бъде допустимо да се придвижват повече проучвателен товари и да се употребяват по-мощни принадлежности и информационно съоръжение на борда на галактическия транспортен съд.

Съобщава се, че ядрено-термичното задвижване (ЯТЗ) може да бъде три пъти или повече дейно от стандартното химическо задвижване.

НАСА и DARPA са разгласили междуведомствено съглашение, в което са избрани функциите и отговорностите на всяка от страните. Съгласно съглашението Дирекцията за галактически технологии (STMD) на НАСА ще управлява техническото създаване на нуклеарен топлинен мотор за пробния галактически транспортен съд на DARPA. DARPA е възложител на създаването на цялата степен и мотор, в това число реактора, и ще управлява цялостната стратегия, в това число консолидираното и снабдяването с ракетни системи, утвържденията, планирането, сигурността и отговорността, както и цялостното сглобяване и консолидиране на мотора с галактическия транспортен съд.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР