Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА)

...
Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА)
Коментари Харесай

НАСА ще запази още пет мисии със SpaceX за транспорт на астронавти до МКС с Crew Dragon

Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство (НАСА) възнамерява да закупи от SpaceX пет спомагателни задачи с Crew Dragon за доставка на астронавти до Международната галактическа станция (МКС). Вероятно това ще е задоволително, с цел да може орбиталната галактическа станция да остане изцяло заета до 2030 година Тоест до края на употребата ѝ. Към момента няма подписано интернационално съглашение за поддържане на МКС в употреба до тази дата.

" Изпитанията на Боинг-2 в орбита минаха доста добре и се надяваме в близко бъдеще да можем да сертифицираме системата Starliner. Въпреки това ще се нуждаем от спомагателни задачи от SpaceX, с цел да изпълним тактиката си: всеки търговски снабдител да се редува с задачи един път годишно ", се споделя в изказване на НАСА.

Понастоящем SpaceX е единственият сертифициран търговски снабдител на транспортни услуги за НАСА. Компанията на Илон Мъск ще изпрати шестата си ротационна задача напролет на 2023 година

SpaceX към този момент е стартирала общо четири оперативни задачи за превоз на екипаж до галактическата станция, като се стартира с изстрелването на Crew-1 на 15 ноември 2020 година. SpaceX има още две задачи по първичния си контракт с НАСА. През февруари 2022 година НАСА разпорежда на SpaceX контракти с закрепени цени за задачите Crew-7, Crew-8 и Crew-9. Добавен е още един, защото галактическият транспортен съд CST-100 Starliner на корпорацията Boeing не съумя да приключи процеса на узаконяване заради случай по време на изпитателен полет.

По този метод общият брой на задачите Crew Dragon ще нарасне на 14, до момента в който Boeing има единствено шест. Пилотираният галактически транспортен съд Starliner може да лети единствено с ракета Atlas V на United Launch Alliance.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР