Националното сдружение на кметовете на кметства в България остро осъжда

Националното сдружение на кметовете на кметства в България остро осъжда ...

Малките кметовете застават в защита на бития им колега


Националното сдружение на кметовете на кметства в България остро осъжда нападението над Благомир Станев, кмет на село Белгун, община Каварна. След публикации в медиите Управителния съвет на сдружението осъди грозната постъпка и се свърза с потърпевшия колега, след което взе решение публично да изрази становище по недопустимата от човешка, морална и нормативна гледна точка акт.

Това се казва в Отворено писмо на сдружението, разпространено след нападението над кмет на село Белгун, община Каварна Благомир Станев. Писмото е подписано от председателя на Националното сдружение на кметовете на кметства в България Румен Стоянов, който е кмет на Калофер

Отдавна е известно, че селските кметове „виновни“ за всичко, което се случва в малките населени места, макар че вменените им задължения далеч надхвърлят правомощията им, се припомня още в писмото.

Да биеш кмет заради изборни резултати обаче е постъпка, която от освен от наказателните органи, трябва да бъде осъдена и заклеймена и от обществото. Акт, който ясно показва, че човешките права, демокрацията и политическият плурализъм в нашата държава да грубо потъпкани, наред с доброволния, информиран и анонимен вот, заменен не от сега с контролиран, заявяват кметовете на малките населени в страната.

Националното сдружение на кметовете на кметства в България застава на страната на кмета Станев и апелира за справедливо правосъдие и цялата тежест на закона срещу побойниците, защото знаем, че освен справедливост за него, тази присъда ще бъде за уродливите процеси, опорочаващи избори, политика и човешко достойнство, се казва още в писмото.

Източник: marica.bg