Националното събрание на ГЕРБ започна. На него ще се направят

...
Националното събрание на ГЕРБ започна. На него ще се направят
Коментари Харесай

Борисов освободи с "обич и уважение" Фандъкова и Николов

Националното заседание на ГЕРБ стартира. На него ще се създадат съществени промени в управлението на партията.

Делегатите гласуват необходимите решения за провеждането на форума - като избирането на комисията по избора на нови членове на партийните органи. Процедурите протичат с военна дициплина - всички поддържат заедно предложенията на административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, който води събранието.

По същия метод бяха признати и поправките в устава, за които депутатът Анна Александрова заяви, че идват от локални структури на партията. Интересното е, че най-важната смяна засягаше увеличение на състава на Изпълнителната комисия - оперативният управителен орган на ГЕРБ. В комисията към този момент ще влизат ръководител, двама зам.-председатели и 12 членове. Досега членовете й бяха 8.

Фандъкова и Николов отпадат

Форумът беше плануван от Борисов директно след последните парламентарни избори на 4 април 2021 година, на които ГЕРБ получи 300 000 гласа по-малко спрямо вота през 2017 година Тогава вождът от двамата зам.-председатели на партията - кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, поради слабите резултати на партията в градовете София и Бургас, на които двамата са кметове.

Когато пристигна момента да бъдат освободени Фандъкова и Николов, Бойко Борисов излезе персонално да изложи претекстовете си. Той подсети, че последният освободен зам.шеф на ГЕРБ е бил Цветан Цветанов, само че акцентира, че " въобще не е такава хипотезата " с Фандъкова и Николов. И предложи двамата да се съсредоточат върху работата си като кметове, само че в това време да запазят местата си в Изпълнителната комисия, с цел да оказват помощ на партията при потребност.

" Те остават от най-уважаваните и най-заслужилите... Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Обичаме ги, почитаме ги, само че партийната работа изисква да участват по няколко часа на събрания. Ако имат това време, отдръпваме предлагането... Искам да им оставя тези 3 години да работят повече за градовете си ", изясни партийният водач. Огромното болшинство от делегатите утвърди предлагането му. Нито Фандъкова, нито Николов взеха думата, с цел да кажат нещо.

Още жертви в Изпълнителната комисия

Постовете си в Изпълнителната комисия изгубиха членовете й Красимир Велчев, Пламен Нунев и Менда Стоянова. Оказа се, че го вършат по лична воля - и тримата са подали заявки да бъдат освободени. Отново Борисов изясни, че аргументите за кадровата смяна са лошите изборни резултати и потребността от обновяване на партийния връх. Така сподели, че подадените заявки са били чиста условност.

" Краси Велчев - един извънредно сърцат партиен войник, безукорно почтен, народен представител няколко пъти. Той остава да работи в партията с цялото си сърце и душа, с цел да можем да имаме обновяване. Същото мога да кажа за Нунев - сътрудник още от полицейските години, от Русе направихме един прелестен град. Но направихме някои неточности. Менда - тя беше един от темелите на финансите. И тя продължава да работи за партията. И на тримата - едно голямо благодаря за работата, която са свършили ", сподели водачът на ГЕРБ. 

Контролната комисия беше изтърбушена

Другият значим партиен орган - контролната комисия, на процедура беше изтърбушена, защото заявки за овакантяване подадоха 6 от 7-те й членове: Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева. Остана единствено Димитър Главчев. 

Кой се чака да се изкачи нагоре

Кариерен скок се очаква да създадат някогашният външен министър Екатерина Захариева и Даниел Митов, който Борисов дефинира за кандидат-премиер при несполучливия опит на партията да сформира държавно управление през април. Сред любимците за по-високи позиции са също по този начин депутатите Десислава Атанасова, Александър Ненков и Димитър Главчев, както и евродепутатът Андрей Новаков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР