Национално представителните работодателски организации искат спешно свикване на Консултативния съвет

...
Национално представителните работодателски организации искат спешно свикване на Консултативния съвет
Коментари Харесай

Работодателите: Кризата с цената на тока е по-заплашителна от финансовата през 2009 г.

Национално представителните работодателски организации желаят незабавно привикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с министър-председателя Кирил Петков поради извънредно тежката обстановка с цената на електрическата енергия.

Предложените ограничения от страна на министъра на енергетиката не са работещи в променената обстановка, като предлагането за таван на компенсиране на енергийните разноски ще има опустошителни последствия за стопанската система на страната, пишат петте организации, чийто ротационен ръководител е Асоциацията на индустриалния капитал.

Според бизнес сдруженията обстановката към цената на електрическата енергия за небитовите консуматори е доста по-заплашителна за стопанската система в сравнение с финансовата рецесия, почнала през 2009 година Те чакат междинната цена за декември да е доста по-висока от ноемврийската, а офертите на прилежащи европейски пазари и покупко-продажби на пазара " Двустранни контракти " на българската електроенергийна борса за първите два месеца на 2022 година са за над 700 лева/MWh. От работодателските организации не изключват междинните цени да надвишават и 1000 лв. за мегаватчас.

Необходими са извънредно бързи, съсредоточени и съгласувани дейности на държавните институции, с цел да се избегне вероятността доста от първоешелонните и структуроопределящи предприятия да не възобновят работа при започване на 2022 година, което пък би довело и до верижен резултат, предизвестяват работодателските съюзи.

В писмото им се напомня, че през октомври Европейската комисия даде опция на страните членки да подхващат дейности на национално равнище за компенсиране на небитовите консуматори на електрическа енергия. Исканията на българските предприятия са за компенсиране на 75% от разликата сред действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита. Бизнес съюзите са на мнение, че финансовият запас за компенсиране може да се вземе от
Така българската стопанска система, съгласно работодателските организации, може да получи конкурентна цена на електрическата енергия и да се включи сполучливо в процеса на пренареждане и съкращаване на веригите на доставки. За задачата следва да се възстановят надвзетите суми на предприятията и хората, които са ги произвели, вместо да се складират в места със съмнителна успеваемост на разходването им.

В писмото се отбелязва, че два дни преди Коледните празници организациите на индустриалните консуматори на сила в Европа в невиждано общо послание насочиха апели към водачите на Европейски Съюз и националните държавни управления за бързи дейности за справяне с непоносимите цени. Сред настояванията са незабавни дейности на равнище Европейски Съюз, с цел да се даде опция на засегнатите компании да преодолеят тази обстановка, която се чака да продължи още няколко месеца, както и промяна на Директивата за системата за търговия с излъчвания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР