Национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България

...
Национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България
Коментари Харесай

Работодателите категорично срещу претенциите на производителите на ток от ВЕИ

„ Национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР), намират за неприемливи претенциите за спомагателни парични обезщетения на по този начин наречените „ дребни производители на сила от ВЕИ “ ", се споделя в известие на страницата на БТПП.
 
В него работодателските организации припомнят, че производителите са получили двойно финансиране за създаване на ВЕИ съоръжения - един път по Програмата за развиване на селските региони - 2007-2013 година, повторно - посредством преференциална цена за изкупуване на електрическа енергия, създадена от ВЕИ, оповестява.
 

„ Нещо повече, България бе санкционирана от Европейската комисия (ЕК) да възвърне надплатена помощ за тези съоръжения от 28 млн. лв.. Независимо от санкцията, притежателите на тези съоръжения претендират, че са „ вложители “, чиито „ вложения “ не са възобновени и стачкуват. Въпреки глобите от Европейска комисия! ”, се споделя в известието.
 

„ Правилата, които уреждат финансирането на схеми за произвеждане на електрическа енергия от ВЕИ, са поредни, транспарантни и ясни. Едно от главните условия е за недопускане на двойно компенсиране на един и същи тип разход, което да докара до свръхсубсидиране на избрана категория субекти и да влезе в несъгласие с регламентите за държавна помощ. Въпросът бе поредно прегледан от Европейската комисия и Европейската счете палата, които счетоха, че е налице двойно финансиране на въпросните производители.

Подпомагането на тези производители е осъществено по едно и също време по ограничения по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007-2013 година и по изкупуване на електрическа сила по преференциална цена, което за обсъждания интервал също бе нерегламентирана държавна помощ. Въпреки това публичното внимание е ангажирано към този момент 3 години с тези неоснователни претенции ”, се споделя още в известието на работодателските организации. -->
 

„ През 2016 година бе прекъснато това двойно заплащане с промени в Закона за сила от ВЕИ (параграф 18, ЗИД на ЗЕВИ). Становище в поддръжка на измененията имаше от Министерство на земеделието и храните, Министерство на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). В България въпросът бе прегледан и от Конституционния съд като висш орган за надзор на законодателната активност в България. След деликатен разбор, включително на всички експертни организации, държавни органи и институции в бранша, съдът се произнесе за съществуване на двойно финансиране, като означи заключението на Европейска комисия и Европейската счете палата при осъществения одит по тематиката.

След като не остана институция, която да не им отхвърли, изрично считаме, че въпросът е прегледан и решен според открития в страната законов ред и европейските правила.Всеки опит или деяние, което цели нарушаването на този ред, е от естество да наруши правилото за господство на правото и гарантирането от закона на равни условия за стопанска активност на всички стопански дейни субекти, които са залегнали в Конституцията ”, се споделя в известието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР