Национално представените организация на и за хора с увреждания са

...
Национално представените организация на и за хора с увреждания са
Коментари Харесай

Организациите на хора с увреждания отново заплашиха с протест

Национално показаните организация на и за хора с увреждания са в подготвеност за нов митинг . Те бойкотираха днешната среща при вицепремиера Томислав Дончев, като оповестиха, че държавното управление работи под диктата на протестиращите майки и на омбудсмана Мая Манолова , съобщи bTV.

Председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева съобщи, че новият Закон за хората с увреждания, който се готви сега, не обгръща всички хора с увреждания, а под давлението на недоволните се пази единствено дребна част от нуждаещите се.

Припомняме, че с новия закон се планува основаването на профилиран орган за хората с увреждания под шапката на Министерския съвет, като той би трябвало да размени Агенцията за хората с увреждания.

Според Събева основаването на такава мегаструктура е безусловно ненужно и съгласно Конвенцията за отбрана на правата на хората с увреждания, страната ни има ангажимент само да сътвори координиращ и набюдаващ орган.

До понеделник би трябвало да имаме нов законопроект за измененията в Закона за персоналната помощ , сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков след среща с майките на деца с увреждания.

„ По време на срещата получихме заричане от вицепремиера Томислав Дончев за образуване на точния статут на профилирания орган за хората с увреждания, който е планувано да бъде основан от 2020 година Коментирахме други отворени въпроси, свързани с финансиране на национално показаните организации с критериите са представителност, на които те би трябвало да дават отговор. Коментирахме и тематиката за проекта за консолидиране на осведомителните системи, които да обслужват хората с увреждания и основаване на профил за хората с увреждания. Зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева срещна работната група с желанията за промени във връзка с медицинските произведения за по-голям надзор върху тях “, сподели още министър Петков, представен от организация " Фокус ", и уточни, че зам.-министър Начева е уверила, че срокът за подготовката на нормативните промени ще е до края на годината.

Всички споделяме мнението, че със законопроекта за хората с увреждания в действителност трасираме пътя за години напред – т.е. част от измененията в закона ще влязат в действие още от 1 януари 2019 година, а други текстове ще влизат на по-късен стадий. Сроковете за това ще бъдат доуточнени в допълнение. До края на деня всеки от работната група ще може да изпрати своите оферти и в понеделник би трябвало да имаме нов законопроект за промени в Закона за персоналната помощ , който ще приготвяме за пускане на процедура за публични съвещания “, разяснява общественият министър.

Той изясни, че се обмисля държавната помощ за организациите на хора с увреждания да бъде в две посоки. „ Едното е субсидиране на представителни организации на база на ясни критерии. А друга част от финансовата поддръжка да бъде на планов принцип “, уточни министър Петков.

Припомняме, че протестиращите майки са недоволни, че представителните организации не вършат задоволително за отбраната на нуждаещите се, в случай че получават дотация от страната. Тезата на другата страна е, че недоволството се използва политически .

Сред противоречивите въпроси към новия закон са концепцията за облекчение на критериите за представителност и възможното прецизиране на размера на дотацията. Чакат се предложенията на Министерството на финансите, а Мая Манолова предложи финансирането да е както дотация за представителност, по този начин и на планов принцип.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР