Национално представените организация на и за хора с увреждания са

...
Национално представените организация на и за хора с увреждания са
Коментари Харесай

Заради Закона за хората с увреждания - бойкот и заплахи за пореден протест

Национално показаните организация на и за хора с увреждания са в подготвеност за нов митинг . Те бойкотираха днешната среща при вицепремиера Томислав Дончев, като оповестиха, че държавното управление работи под диктата на протестиращите майки и на омбудсмана Мая Манолова, съобщи bTV.
Председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева съобщи, че новият Закон за хората с увреждания, който се готви сега, не обгръща всички хора с увреждания, а под давлението на недоволните се пази единствено дребна част от нуждаещите се.
Припомняме, че с новия закон се планува основаването на профилиран орган за хората с увреждания под шапката на Министерския съвет, като той би трябвало да размени Агенцията за хората с увреждания.
Според Събева основаването на такава мегаструктура е безусловно ненужно и съгласно Конвенцията за отбрана на правата на хората с увреждания, страната ни има ангажимент само да сътвори координиращ и набюдаващ орган.
Протестиращите майки в това време са недоволни, че представителните организации не вършат задоволително за отбраната на нуждаещите се, в случай че получават дотация от страната. Тезата на другата страна е, че недоволството се използва политически .


Сред противоречивите въпроси към новия закон са концепцията за облекчение на критериите за представителност и възможното прецизиране на размера на дотацията. Чакат се предложенията на Министерството на финансите, а Мая Манолова предложи финансирането да е както дотация за представителност, по този начин и на планов принцип.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР