Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на прокуратурата и ...

Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на прокуратурата и

ДАНС и прокуратурата с междуведомствено звено за изборите

Национално междуведомствено звено, което ще координира активността на прокуратурата и ДАНС, ще има за изборите.

То ще обезпечава дейно взаимоотношение на институциите по време на предизборната акция, в самия избирателен ден и до формалното оповестяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.

Главният прокурор Иван Гешев и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев са подписали взаимна заповед, регламентираща реакциите на институциите по гарантиране на политическите права на жителите, обезпечаване на бърза и адекватна реакция на противопоставяне на закононарушенията, обвързвани с изборния развой и законосъобразното осъществяване на изборите на 14 ноември.

Гешев е изпратил сходно писмо и до вътрешния министър, само че от прокуратурата осведомят, че отговор от Министерство на вътрешните работи няма.

С цел гарантиране на политическите права на жителите и осъществяване на избирателен развой в сходство с условията на закона във ВКП ще действа и дежурно звено, което ще проучва всички постъпващи сигнали, обвързвани с изборни нарушавания.

В тази връзка жители и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, оповестени на интернет-страницата на прокуратурата.

Източник: dnes.bg