Национално допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на

...
Национално допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на
Коментари Харесай

БАПМХ: Подобряване на бизнес климата в туризма, има риск от нова криза заради липсата на персонал



Национално допитване на Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) регистрира възстановяване на бизнес климата в туризма, по-специално в хотелския бизнес, в съпоставяне със средата на предходната година.

Това изказване се поддържа от над 60% от респондентите, взели участие в националното представително допитване в туристическия отрасъл, осъществено от БАПМХ в средата на годината. Едва 10% от интервюираните са на мнение, че бизнес климатът се утежнява.

Нараства и оптимизмът за вероятностите пред туристическия бизнес. Ако през през първото тримесечие на тази година едвам 28% от участниците в допитването са били с положителна настройка, то в средата на годината оптимистите са към този момент съвсем 50% от тях.

След като тематиката за банкрутите при хотелите беше централна за известно време при започване на 2021 година и на въпрос, дали чакат " вълна от банкрути ", цели 70% от запитаните през март дадоха отговор позитивно, то през юли този % спада на под 50%.



Очакванията на хотелиерите, по какъв начин ще се развие входящият туризъм, могат да послужат като знак, по какъв начин те ще възнамеряват бизнеса си през идващите месеци. На въпроса " Очаквате ли растеж на туристите у нас в идващите месеци? ",  към една трета дават отговор позитивно, малко над 40% са песимисти, а 21% към момента не могат да преценяват.

Промяната в настроенията измежду хотелиерите ясно проличава от техните упования за времето за възобновяване на бизнеса и връщането му към равнищата от 2019 година, която се възприема като върхова за туризма у нас и преди коронавирусната пандемия. През март тази година по-малко от 5% от попълнилите анкетата са очаквали възобновяване след по-малко от година, до момента в който в средата на 2021 година този % нараства повече от два пъти, достигайки 11,5%. Крайните песимисти – тези, които чакат възобновяване след повече от 5 години, са намалели от 10 на 5 на 100.

Близо 10% от интервюираните означават, че сега техният бизнес се показва по-добре, в сравнение с през 2019 година, т.е. те са съумели изцяло да се възстановят от вредите, нанесени от Covid рецесията.

Мненията за ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати за стабилизиране на хотелския бизнес, варират, като най-вече хотелиери са заложили на планирането и реализирането на съответен маркетинг на дестинацията на интернационално, национално и районно равнище – 37%. Следва по-общият отговор за нуждата от обединяване на сектора (29%), както и все по-належащият за решение въпрос с дефицита на личен състав, решението на който е основно съгласно една четвърт от участниците.

Всъщност фрагментите или по-скоро все по-трудното им привличане в туризма се обрисуват като най-сериозният проблем пред хотелския бизнес у нас. Много по-сериозен от незадоволителната претовареност, рестриктивните мерки за интернационалните пътувания или възможна четвърта Covid-вълна. Ако през март 50% от участниците в допитването са дали отговор, че чакат сериозна липса на фрагменти в близко бъдеще, то през юли този % скача съвсем двойно – 90%, демонстрират резултатите от последното изследване на Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР