Националният ученически конкурс Посланици на здравето“ цели да популяризира здравословния

...
Националният ученически конкурс Посланици на здравето“ цели да популяризира здравословния
Коментари Харесай

Започна XV-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“

Националният училищен конкурс „ Посланици на здравето “ цели да разпространява здравословния метод на живот измежду младежите, поставяйки акцент върху предварителната защита на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа интензивност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Инициативата е на Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Държавната организация за протекция на детето, Регионалния офис на Световната здравна организация в България и Българския юношески Червен кръст.

Конкурсът започва на 20 март и ще продължи до 5 ноември т. година, осведомят от Министерство на здравеопазването.

Право на присъединяване имат паралелки или випуски от възпитаници от 1-и до 12-и клас от цялата страна, разпределени в три възрастови категории: 1 - 4 клас; 5 - 7 клас и 8 - 12 клас. В плановете могат да вземат участие учители на една или повече паралелки, без значение дали са от един и същи випуск.

Конкурсът ще протече в две етапи, като в първата – от 20 март до 28 април, участниците би трябвало да приготвят и изпратят в Министерство на здравеопазването своите планове в региона на предварителната защита на хроничните незаразни заболявания, а във втората – от 5 май до 30 октомври, участниците извършват и регистрират действия, написани в плановете.

Експертна комисия, формирана от представители на Министерството на здравеопазването и на институциите и организации – сътрудници на Министерство на здравеопазването, ще извърши класирането на участниците до 5 ноември 2023 година Резултатите ще бъдат оповестени на интернет страниците на уредника и сътрудниците на самодейността. Официалното награждаване на спечелилите ще се организира през декември 2023 година

Всяка от институциите сътрудници в самодейността номинира и обезпечава предметни награди на 12-те най-хубави плана: 9 плана, класирани за първо, второ и трето място (по 3 във всяка възрастова категория: 1 - 4 клас, 5 - 7 клас и 8 - 12 клас) и 3 плана, класирани за поощрителни награди – по една премия за всяка възрастова категория.

Министерството на здравеопазването, Регионалният офис на СЗО в България и Българският юношески Червен кръст обезпечават по една предметна премия в категория „ Специални достижения в региона на опазването на публичното здраве “.

Пълна информация за регламента на състезанието – условия за кандидатстване, условия към наличието на плановете, критерии за оценка, стадии на оценяване и награди за спечелилите, можете да намерите на.

Както всяка година, по този начин и през 2023 година, районните здравни инспекции, районните инспекторати по обучение и районните инспекции по околна среда и води са в подготвеност да окажат подпомагане на участниците.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР