Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съобщи за

...
Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съобщи за
Коментари Харесай

Индийският вариант на Covid-19 е в България от април

Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) заяви за първи потвърден случай на индийския (делта) вид на ковид у нас. Става въпрос за пациент от Плевен със статут на краткотрайно пребиваващ у нас, чиято проба е още от април месец. Мъжът не е заявил пътешестване в чужбина, т.е. се допуска, че се е заразил от различен в България.

Пробата е изпратена на 21 април от университетската болница " Д-р Георги Странски " – Плевен в НЦЗПБ. Била е секвенирана в центъра на 5 май.

Проведеният геномен разбор не е посочила принадлежност към познатите генетични линии. След депозирането ѝ в интернационалната генна банка GISAID и още един филогенетичен разбор извършен през месец юни, се е открило, че секвенцията се класифицира като " вид на безпокойствие “ B.1.617.2 (делта), прочут още като индийски вид.

Пациентът е от мъж във възрастовата група 20 – 30 години от Плевен. Изследван е в незабавното поделение на университетската болница " Д-р Георги Странски " – Плевен с недоволства от болки в гърдите, нараснала температура и кашлица. Диагностициран с ковид и е оставен за домашно лекуване, без нужда от хоспитализация.

През месеците април и май от област Плевен са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит различен случай на B.1.617.2 (делта). НЦЗПБ продължава да следи разпространяването на ковид в страната с акцент за търсене на разновидности с ускорено разпространяване, изменена вирулентност и имуногенност, които са с нараснало значение за публичното здраве.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР