Националният цeнтъp пo зapaзни и пapaзитни болести дoкaзa cлучaй нa

...
Националният цeнтъp пo зapaзни и пapaзитни болести дoкaзa cлучaй нa
Коментари Харесай

Гадже на лекар пренесла индийския щам у нас

Националният цeнтъp пo зapaзни и пapaзитни заболявания дoкaзa cлучaй нa „ Дeлтa “ вapиaнт нa ĸopoнaвиpyca, или тъй наречените индийcĸи вapиaнт. Тoй e идeнтифициpaн в Плeвeн и зaceгa e eдинcтвeният потвърден подобен.

Пациентът е мъж на възраст сред 20 и 30 години. Изследван е с недоволства от болки в гърдите, нараснала температура и кашлица, като е ориентиран за домашно лекуване.

„ В момента нищо не се случва, историята е от април. Пробата е на наш студент, той е шести курс, задграничен жител от европейска страна. Негова другарка идва у нас с полет от Франфуркт, идвайки от Индия. Тя пътува с отрицателен PCR – тест. Пристигайки у нас усеща главоболие и неразположение. Студентът ни почувства същите признаци след три дни. Тъй като към този момент знае, че приятелката му е инфектирана, той се самоизолира ”, описа за Нова тв ректорът на Плевенския медицински университет проф. доктор Добромир Димитров.

Положителната проба на мъжа излиза на 5 април. РЗИ – Плевен организира изследване на контактните лица, като открива, че нито един от тях не е инфектиран. На 21 април е решено тя да бъде една от тези, които ще бъдат тествани за варианти.

„ Важното е да не неглижираме спазването на ограниченията, тъй като рано или късно „ Делта” разновидността ще влезе у нас. Вероятно е казусът в Плевен да остане индивидуален, само че не трябва да изключваме появяването на разновидността и на други места”, съобщи в ефира на „ Неделята на NOVA” шефът на центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Тя акцентира, че сега позитивните проби са прекомерно малко, с цел да се отделят такива, които да бъдат секвенирани. Относно открития в страната така наречен индийски вариант, проф. Христова счита, че момичето, което го е внесло, сигурно се е срещало и с други хора, с изключение на с приятеля си в Плевен. Напълно е допустимо да съществуват незнайни, защото изследването се прави от РЗИ – Плевен. Те би трябвало да показват разбор на проучването си в най-кратки периоди.

„ Самият индийски вид има свои разнообразни модификации. Става дума за разнообразни разновидности. И все още два от три определителя, които употребяваме, дават тестът като индийски вид, само че има трети, който е неустановен. Вижда се, че е обособена генетична линия всред другите, само че не е ясно към кои би трябвало да се съотнесе. Така беше и с английския щам”, изясни проф. Христова.

Тя изясни, че във Англия този вид е взел превес над английската разновидност. Според нея това се е случило, тъй като той е по-силен и по-заразен. Проф. Христова е на мнение, че в този момент е моментът за имунизация, с цел да може обществото да се приготви за възможна последваща вълна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР