Националният статистически институт (НСИ) изнесе данни за етническия състав на

...
Националният статистически институт (НСИ) изнесе данни за етническия състав на
Коментари Харесай

Данните от преброяването: Променя ли се етническият състав на населението?


Националният статистически институт (НСИ) изнесе данни за етническия състав на популацията у нас съгласно последното броене. Резултатите са по отношение на това по какъв начин се самоопределят самите хора.

Като българи са показали себе си 5 118 494 души, което е с 0,2% по-малко по отношение на предходното броене. Намалява относителният дял и на турската етническа група – тя наброява 508 373 души, или разлика от 0,4% по отношение на 2011 година

Трети по бройка у нас са ромите - 266 720. Това е 4,4% от общия състав на популацията. Те са с 0,5% по-малко спрямо предходното броене. Ромският етнос е разпределен в цялата страна. Най-много са в Сливен, Монтана, Шумен и Ямбол.

Национален статистически институт, данни за етничаската принадлежност
Снимка: iStock


1,3% са показали себе си с друга етническа принадлежност. Като помаци се самоопределят 15 000 души.

Нараснала е съветската етническа общественост, която при предходното броене е била към 10 000 души, а в този момент е 14 000. Малко под 11 000 се българо-мохамедани. Арменската етническа група е намаляла от към 6 500 души на малко над 5 300.

Национален статистически институт, данни за етничаската принадлежност
Снимка: iStock


1% от популацията не е поискало да отговори на въпрос за етническата си принадлежност.

Данните на Национален статистически институт сочат още и че най- висока е безработицата измежду ромската етническа група. През следения интервал над 51 от изследваните лица са били безработни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР