Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи увеличението на командировъчните в

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи увеличението на командировъчните в
Коментари Харесай

Тристранката подкрепи увеличение на командировъчните

Националният съвет за тристранно съдействие поддържа нарастването на командировъчните в страната и чужбина. Предложенията срещнаха необятна поддръжка от работодателите, а от синдикатите им дадоха зелена светлина, въпреки и с някои забележки.

Основните промени са увеличение на минималния размер на дневните пари от 20 на 40 лв., като да има опция те да бъдат до 120 лева, в случай че това е уговорено в групов трудов контракт или в съглашение със профсъюз. Заповедта за командироване да може да се издава електронна, като заверяването да не е наложително, а по преценка на работодателя, както и изплащането на пътните за гориво при пътешестване с персонален автомобил да се изплащат за градско и извънградско, а не както е досега единствено за извънградско.

Предложението срещна поддръжката на работодателите от страна на АИКБ, Българска стопанска камара, КРИБ, Съюза за стопанска самодейност. Синдикатите показаха кардинална поддръжка.

Синдикати и работодатели реализираха кардинално единодушие и във връзка с командировъчните в чужбина, за които се планува да скочат с най-малко 10%, като се предлага сумите да се дефинират на база разликите в стандарта на живот сред България и местоназначението. АИКБ, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, КРИБ и Съюзът за стопанска самодейност поддържаха измененията.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР