Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проекта на Закона за

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проекта на Закона за
Коментари Харесай

Тристранният съвет обсъжда проекта на Закона за хората с увреждания

Националният съвет за тристранно съдействие разисква плана на Закона за хората с увреждания, импортиран от обществения министър Бисер Петков. В законопроекта се регламентира главно искане на протестиращите майки на деца с увреждания – самостоятелната оценка, която ще е с по-голяма тежест.
От януари интеграционните добавки се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на беднотия и диференцирани съгласно степента на увреждане.

Срещу част от предложенията се оповестиха представители на бизнеса. Работодателите отхвърлят въвеждането на наложителни квоти за наемане на хора с увреждания в предприятия с над 50 служащи, както и заплащането на компенсационна такса, в случай че квотата не е изпълнена.

Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара налагането на такава такса опонира на законите у нас: " Така наречената " компенсационна такса " е на практика споразумяване на налог в цялостно несъгласие с управническата стратегия на държавното управление, с обещанията, които са давани преди изборите, несъмнено. Неясно е за какво тъкмо използваме термина такса. Таксата опонира и на Закона за държавните такси. Нито се дава услуга, нито се прави някаква активност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в претекстовете, нито в оценката на влияние ".

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал акцентира, че това не е метод за поощряване на заетостта: " Може би този закон ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със прекъсване на митинги, само че той за нас няма да реши проблемите на хората с увреждания. Работата беше доста интензивна, напрегната, тя се извършваше под, дано да го кажем напряко, невиждан напън, вследствие на което доста постоянно популизмът преобладаваше пред експертните решения ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР