Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано
Коментари Харесай

Тристранката не постигна съгласие за минимална заплата и компенсациите

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) организира онлайн съвещание, свикано от заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

Тристранката обаче не съумя да реализира единомислещо единодушие по нито една от двете точки в дневния си ред - първата за минималната работна заплата от 650 лв., а втора - за компенсацията от 24 лв. дневно.

В точка първа от дневния ред на съвещанието на НСТС държавното управление и обществените сътрудници разискаха плана на Постановление на Министерския съвет за установяване на минималната работна заплата за страната.

С плана се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2021 година да стане 650 лева, което е в осъществяване на Управленската стратегия на държавното управление (2017-2021 г.)

Предложеният размер на минималната работна заплата е избран от обновената Средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2020-2022 година, призната с Решение на Министерския съвет от декември 2019 година

Нарастването на минималната работна заплата е част от процеса на конвергенция на приходите.

НСТС не реализира единомислеща поддръжка по плана на Постановление.

Синдикалните организации поддържат предлагането, а работодателските организации – не поддържат нарастването на минималната работна заплата.

В точка втора от дневния ред на съвещанието на НСТС държавното управление и обществените сътрудници разискаха плана на Постановление на Министерския съвет за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на служащи и чиновници, обезпечени в стопански действия, за които са наложени от държавен орган краткотрайни ограничавания за реализирането им в интервала на оповестено изключително състояние или оповестена изключителна епидемиологична конюнктура.

Целта е да се даде предпочитано навременна поддръжка за опазване заетостта на служащите и чиновниците в предприятия, прекратили стопанската си активност вследствие на пандемията.

Предвижда се за погашение на обезщетенията да аплайват служащи и чиновници в неплатен отпуск по отношение на наложени от страната ограничавания за реализиране на активността, за която са наети, като лицата имат право на отплата за не повече от 60 дни.

При дълготрайност на работния ден от 8 часа компенсацията е в размер на 24 лв. дневно за интервала на неплатения отпуск на обезпеченото лице, като в случаите на ненапълно работно време размерът на компенсацията се дефинира съразмерно.

Очакваният брой лица, които ще получат обезщетения при изискванията и реда на Постановлението, е над 32 500. Необходимите финансови средства за погашение на обезщетенията по Постановлението ще бъдат обезпечени от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ посредством финансовия механизъм REACT-EU, като избраният бюджет е в размер на 50 млн. лева

НСТС не реализира единомислеща поддръжка по плана на Постановление. Социалните сътрудници поддържат препоръчаната мярка като се изключи КНСБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР