Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе извънредно онлайн заседание,

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе извънредно онлайн заседание,
Коментари Харесай

Какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) организира изключително онлайн съвещание, свикано от заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

В точка първа от дневния ред на съвещанието държавното управление и обществените сътрудници разискаха план на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 151 от 2020 година Промените плануват удължение периода на деяние на мярката, известна като 60:40, до 31 март 2021 година

Средства ще се изплащат за служащи и чиновници, които през интервала от 13 март до 31 декември 2020 година са работили на ненапълно работно време, употребили са отпуск на съображение член 173а от Кодекса на труда – неплатен отпуск, или работата им е била прекратена заради въведени краткотрайни ограничавания на активността. За да се възползват от мярката, служащите и чиновниците следва да са били в трудово правно отношение с работодателя преди 1 октомври 2020 година

Размерът на поддръжката от страната остава 60 на 100 от осигурителния приход и 60 на 100 от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 година

До 15 януари 2021 година работодателите ще могат да подават заявки за погашение на средства за интервала от 1 октомври до 31 декември 2020 година Заявленията ще се преглеждат и финансират по досегашния ред.

Финансовите средства, нужни за реализация на мярката ще бъдат за сметка на бюджета на Националния застрахователен институт и ще се превеждат на съответния шеф по банков път от Националния застрахователен институт.

Социалните сътрудници кардинално поддържат плана на Постановление.

В спомагателна точка втора НСТС разиска план на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 325 от 2020 година, което планува изплащането на отплата от 24 лв. дневно при наложително прилагане на неплатен отпуск до 60 дни.

Съгласно препоръчаните промени от 1 януари 2021 година хората, наети с трудов контракт на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова поддръжка в размер на 75% от осигурителния им приход за месец октомври 2020 година В случаите на ненапълно работно време компенсацията ще се дефинира съразмерно на уговореното работно време в трудовия контракт, настоящ през интервала на неплатен отпуск, за който се изплащат обезщетения.

Предвижда се мярката да има деяние до 31.03.2021 година, като компенсацията ще се изплаща за не повече от 60 дни употребен неплатен отпуск по отношение на наложените поради COVID-19 ограничавания за реализиране на съответната активност.

Финансовите средства, нужни по мярката са обезпечени от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ посредством финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се изискванията и редът за кандидатстване и приемане на финансовата поддръжка.

Социалните сътрудници единомислещо поддържат плана на Постановление.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР