Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие за промените

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие за промените
Коментари Харесай

Тристранният съвет прие увеличението на бюджета за командировки

„ Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) реализира единодушие за измененията в Наредбата за командировките в страната и Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина “. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров след днешното съвещание на НСТС.

Измененията бяха подкрепени от национално представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите.

„ Промените плануват увеличение на минималния размер на дневните пари при командировка в България от 20 на 40 лева Този размер не е променян от 2008 година, а двойното нарастване изпреварва насъбраната в този интервал 60% инфлация “, изясни министър Лазар Лазаров.

„ Промените регистрират спецификите в икономическото и общественото развиване на страната, а въпреки това са в сходство с финансовите благоприятни условия на предприятията “, добави той.

Предвижда се и опция дневните пари да бъдат в размер до 200% от нормативно избрания най-малко или 80 лева по преценка на командироващия или когато това е уговорено в групов трудов контракт или в съглашение със синдикална организация на държавните чиновници.

С измененията в наредбата се понижава и административната тежест за предприятията. Те ще могат да издават заповедта за командироване електронно.

Премахва се и наложителното условие за нейното щампосване, което основава основни усложнения и излишно административно натоварване. Командироващите ще могат да преценят дали е належащо засвидетелствуване на наличието на служащите и чиновниците на обекта, на който са командировани.

Новите разпореждания основават и условия за по-адекватно отчитане и на пътните разноски при прилагане на персонален автомобил от командирования.

„ С промените в Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина се покачват размерите на дневните пари, които се дават на командированите служащи и чиновници, като се регистрират спецификите на обособените страни “, изясни вицепремиерът Лазар Лазаров.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР