„Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие за промените

...
„Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие за промените
Коментари Харесай

НСТС подкрепи увеличаването на размера на командировъчните в България и чужбина

„ Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) реализира единодушие за измененията в Наредбата за командировките в страната и Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина “.

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров след днешното съвещание на НСТС. Измененията бяха подкрепени от национално представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите.

„ Промените плануват увеличение на минималния размер на дневните пари при командировка в България от 20 на 40 лева Този размер не е променян от 2008 година, а двойното нарастване изпреварва насъбраната в този интервал 60% инфлация “, изясни министър Лазар Лазаров

„ Промените регистрират спецификите в икономическото и общественото развиване на страната, а въпреки това са в сходство с финансовите благоприятни условия на предприятията “, добави той.

Предвижда се и опция дневните пари да бъдат в размер до 200 на 100 от нормативно избрания най-малко или 80 лева по преценка на командироващия или когато това е уговорено в групов трудов контракт или в съглашение със синдикална организация на държавните чиновници.

С измененията в наредбата се понижава и административната тежест за предприятията. Те ще могат да издават заповедта за командироване електронно. Премахва се и наложителното условие за нейното щампосване, което основава основни усложнения и излишно административно натоварване. Командироващите ще могат да преценят дали е належащо засвидетелствуване на наличието на служащите и чиновниците на обекта, на който са командировани. Новите разпореждания основават и условия за по-адекватно отчитане и на пътните разноски при прилагане на персонален автомобил от командирования.

„ С промените в Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина се покачват размерите на дневните пари, които се дават на командированите служащи и чиновници, като се регистрират спецификите на обособените страни “, изясни вицепремиерът Лазар Лазаров.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР