Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ одобри повишението на размера

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ одобри повишението на размера
Коментари Харесай

НСТС одобри увеличението на командировъчните както в страната, така и в чужбина

Националният съвет за тристранно съдействие /НСТС/ утвърди покачването на размера на командировъчните . То ще се отнася както за страната, по този начин и за чужбина. Предложенията бяха подкрепени от работодателите. Синдикатите също ги утвърдиха, само че имаха забележки по тях, съобщи „ 24 часа “.

Основните промени са свързани с увеличение на минималния размер на дневните средства, които се дават на командированите лица. Така в страната те към този момент ще бъдат 40 лв., а не както е сега единствено 20 лв. . Освен това се дава опция по преценка на работодателя да доближават даже до 120 лв. дневно , в случай че това е било авансово написано в Колективния трудов контракт или друго съглашение със профсъюз. Освен това заповедта за командироване може да бъде и в електронен тип и да не се заверява. Разходите за гориво към този момент ще могат да се изплащат и за градски условия, а не както е сега единствено за извънградски.

Предложението беше подкрепено от работодателските организации в лицето на Българската стопанска камара /БСК/, КРИБ, АИКБ и Съюза за стопанска самодейност.
Цветан Сименов от БСК разяснява, че въпросът за командировъчните ще слага от години, само че не се взема решение. А в този момент те към този момент ще бъдат приведени в съотвествие с потребностите на хората , които няма да бъдат принудени да поемат спомагателни разноски за своя лична сметка. Бизнесът адмирирал тази стъпка. В същото време единствено 10% от компаниите били съгласни това да се разписва в Колективния трудов контракт.

Синдикатите показаха своята кардинална поддръжка за предложенията, само че Любослав Костов от КНСБ разяснява, че командировъчните трябвало да се дефинират съгласно размера на инфлацията и цените на храните . През 2008 година 20 лв. са се равнявали на 3.6% от междинната заплата. А в този момент командировъчните ще бъдат покачване на 2.35 на 100. Затова той предложи да бъде направен механизъм, който да обвърже командировъчните със междинната работна заплата или с различен формален индикатор.

Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ разгласи, че доста дълъг интервал те ще бъдат обновени, тъй като няма автоматизиран механизъм за това . Но от своя страна служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров разяснява, че към този момент държавното управление не желало да вкарва сходен механизъм, тъй като това можело да сътвори проблеми при правенето на бюджетите.

Що се отнася до командировъчните в чужбина те ще се усилят най-малко с 10% . Сумата ще варира съгласно дестинацията и стандарта на живот там. От КНСБ дадоха образец с Унгария и Словакия, където съгласно тях нарастването на командировъчните би трябвало да бъде по-голямо, тъй като и инфлацията е по-висока.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР