Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по предложението

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по предложението
Коментари Харесай

НСТС не постигна съгласие за увеличаване на командировъчните

Националният съвет за тристранно съдействие не реализира единодушие по предлагането на служебното държавно управление за нарастване на средствата за командировъчни. Предложението беше дневните командировъчни за страната с преспиване да се усилят от 20 на 40 лв., а тези без преспиване от 10 на 20 лв..

 

От Българската комерсиално промишлена палата са срещу предлагането в Колективен трудов контракт да може да се разписват и по високи размери. От КНСБ и КТ " Подкрепа " желаеха гаранции, че част от заплатите няма да се изплащат под формата на командировки и желаеха да се вкара автоматизиран механизъм за установяване на командировъчните и обвързване към междинната заплата за страната.

 

Вицепремиерът и обществен министър Лазар Лазаров изрази противоречие за сходен механизъм, като даде образец за възприетия от последното Народно заседание за определянето на минималната заплата и добави:

" И ми се коства, че въвеждането на сходен механизъм би основало същите предпоставки за вземането на решение по един подобен изключително значим въпрос. Ние се въздържаме от поддръжка на въвеждането на един подобен автоматизиран механизъм. Твърдим, че това би основало и възможни проблеми в границите на предвидимостта ".

 

Дневните командировъчни за страната не са променяни от 2008 година а насъбраната оттогава до края на предходната година инфлация е близо 61 на 100, добави Лазар Лазаров и установи, че предлаганите нови размери изпреварват инфлацията.

 

Правителството ще утвърди на следващия ден промени в наредбите за командировъчните, с които размерът на сумите ще бъде повишен. На днешния Тристранен съвет бизнесът и синдикатите обявиха кардинална поддръжка, само че направиха и забележки.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР