Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна пълно единодушение относно

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна пълно единодушение относно
Коментари Харесай

Тристранката не успя да се договори за по-нисък ДДС

Националният съвет за тристранно съдействие не реализира цялостно единодушение по отношение на плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за налог добавена стойност. Най-важната част от полемиката бе намаляването на от 20 на 9% за необятен кръг от артикули, предава " Монитор ".

Намалената ставка бе призната предходната година, в резултат на Коронавирус пандемията. С налог от 9% се таксуват бебешките храни и пелени, автобусните транспорти, сервираните храни в заведенията и част от туристическите услуги, които бяха отвън понижения обсег преди пандемията.

С по-нисък са още доставката на книги и печатни материали и потреблението на спортни уреди. Планирано беше ставката да бъде непокътната до края на годината, само че от Министерството на финансите оферират тя да бъда продължена до приключването на пандемията.
свързани новини3512на 27.10.2021
От Асоциацията на индустриални капитал в България (АИКБ) поддържаха плана на Закона. Според ръководителя на АИКБ Васил Велев би икономисало разноски на страната, удължаването на периода за понижена ставка също получили утвърждение. От АИКБ насочиха и предложение тя да остане непрекъсната за книгите, с цел да насърчи четенето. Следва да бъде премислен и по-нисък налог за ваучерите за храна.

От Българската господарка камара (БСК), Съюз на стопанската самодейност и Българската търговска-промишлена палата (БТПП) също поддържаха промените и допълненията в Закона за Данък добавена стойност. От БСК предложиха да храните и безалкохолните питиета също да бъдат с по-нисък Данък добавена стойност. По думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова обаче това би коствало на бюджета 1 250 000 000 лв..

Конфедерацията на самостоятелните претенденти в България (КНСБ) и КТ “Подкрепа” обаче показаха своето неодобрение във връзка с предложенията. Според Любомир Костов от КНСБ бизнесът може да бъде подпомаган през разноските, само че не и през приходите на бюджета. Именно заради тази причина от Конфедерацията оферират обща ставка в размер на 15 на 100.

От “Подкрепа” пък дефинираха намаляването на за заведенията за хранене като подарък, изработен през данъчната система.

В рамките на срещата синдикати и работодатели реализираха цялостно единодушие във връзка с Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане и по този на Закона за акцизите и данъчните хранилища. КНСБ предложи нарастване на корпоративния налог на 15% за той да бъде трансфорат в налог облага, от КТ " Подкрепа " пък желаеха корпоративният налог да бъде повишен на 15 на 100, защото по този метод страната ще има повече средства за обществени разноски и ограничения в поддръжка на засегнатите от пандемията браншове.

След привършване на гласуването по авансово оповестените точки, от АИКБ направиха предложение енергийната помощ за бизнеса за месеците октомври и ноември да бъде увеличена от 110 на 190 лв. на мегаватчас (три четвърти от свръхцената за ноември), като бъде продължена и през месец декември.

" Само за месец АЕЦ " Козлодуй " печели над 300 000 000 лв. - облага, която надвишава плануваната ", разяснява Велев, като добави, че точно това е един от методите за компенсиране на бизнеса. Налични са и спомагателни средства във Фонда за сигурност на електроенергийната система.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР