Националният съвет на “Да, България обсъди политическата обстановка в страната

...
Националният съвет на “Да, България обсъди политическата обстановка в страната
Коментари Харесай

“Да, България” ще преговаря за съвместни действия с “Продължаваме промяната”

Националният съвет на “Да, България ” разиска политическата конюнктура в страната и оцени със угриженост рисковете от задълбочаващата се политическа рецесия и налагащия се модел на президентско ръководство. Страната губи посока и се трансформира в лесна цел за хибридни офанзиви и отровен популизъм. Това се споделя в резолюция, призната от Националния съвет на партията.

С оглед на това, Народно събрание упълномощава управлението на партията да води договаряния за взаимни дейности (предизборна или следизборна коалиция) сред Демократична България и Политическа партия в границите на парламентарните и локалните избори през 2023 година В тях влиза и сключване на съдружно съглашение сред двете сили, което да дефинира политическите цели на обединението и да образува механизъм за взимане на решения, който подсигурява демократична съдружна култура; както и основаване на стратегия за ръководство на обединението, която да отразява идеологическите разлики сред Демократична България и Политическа партия, да подсигурява дясно-центристката еднаквост на Демократична България и нейните цели за рационализация на страната, ориентирани към нововъведенията и стопанска система с висока добавена стойност, цифровата промяна, блян към уравновесен бюджет, реформиране на институциите в страната и реализиране на господство на правото.

“Убедени сме, че България би трябвало има ръководство, което да реализира 5-те национални цели, за които сега има отворен исторически прозорец:

Приемането ни в Шенген;
Влизане в еврозоната;
Депутинизация и подсилване на националната сигурност, което включва нулева взаимозависимост на българския енергиен бранш от Русия и ускорена рационализация на българската войска и служби, както и продължаваща военно-техническа помощ за Украйна;
Реализиране на Плана за възобновяване и устойчивост;
Провеждане на правосъдна промяна и търсене на конституционно болшинство за дълбока промяна на модела за ръководство на прокуратурата.
За да може да бъде сбъднат този дневен ред, след изборите би трябвало да се излъчи същинско демократично реформаторско парламентарно държавно управление. За задачата “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” би трябвало да намерят подобаващия формат за присъединяване на изборите, който да може в най-голяма степен да подсигурява приемането на първия мандат и сполучливото осъществяване на политическата формула, която Политическа партия и Демократична България предложиха за реализиране на втория и третия мандат в границите на 48-ото Народно заседание ”, се споделя в резолюцията.

Националният съвет удостоверява мандата за обединението с Политическа партия и за локалните избори за промяна на ръководството на българските общини, изключително в София и други основни градове, за освобождение на локалното самоуправление от модела на феодализация. “НС прави оценка високо работата на Демократична България и разпорежда на управлението на Да, България да води диалози с сътрудниците от Демократична България за надълбоко и трайно консолидиране на обединяването като съвременна дясно-центристка групировка и започване на подготовка за общото ни явяване на евроизборите ”, се споделя още в документа.

Вчера и от ДСБ – също част от “Демократична България ”, утвърдиха воденето на диалози с “Продължаваме смяната ” за общи дейности на идните през тази година избори.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР