Националният отбор на Испания е новият световен шампион по баскетбол

...
Националният отбор на Испания е новият световен шампион по баскетбол
Коментари Харесай

Испания потроши Аржентина за втора световна титла в баскетбола

Националният тим на Испания е новият международен първенец по баскетбол за мъже. В Пекин във финала на 18-ия планетарен шампионат Испания победи Аржентина с безапелационното 95:75 (23:14, 20:17, 23:16, 29:28) и за повторно след 2006 година доближи до международния връх.

Двубоят бе лишен от особена конспирация, откакто още в самото начало Испания съумя да натрупа сензитивен задатък. С панер на Пиер Ориола европейският отбор поведе с 14:2 по-късно повече от 4 минути игра, само че Аржентина съумя да се съвземе от сложния старт и да понижи до 13:14 след панер и фаул на Габриел Дек.

Последва нова точкова серия за испанците и след края на първата четвърт те водеха с 9 точки при 23:14.

С тройка на Руди Фернандес 2:21 минути след началото на втория интервал Испания поведе със 17 точки за 31:14 и до края на първото полувреме иберийците умерено водеха в резултата. Почивката пристигна при 43:31 за играчите на Серджо Скариоло, които при започване на второто полувреме излязоха на терена даже още по-мотивирани. Разликата набъбна на над 20 в 25-ата минута на срещата и до края на третата четвърт продължи да се движи в тези граници.

Аржентина опита заключителен взлом в заключителните 10 минути на дуела и понижи пасива си до 54:68, което накара Скариоло да вземе таймаут 7:27 минути преди края. "Гаучосите " продължиха да бъдат доста нападателни и след забивка на Габриел Дек стопиха пасива си до 12 точки тъкмо 5 минути преди края. В последните минути срещата стана извънредно физическа, с много твърди влизания от страна на аржентинците, а това разреши на Испания да поддържа задатъка си с тъкмо изпълнени наказателни удари.

Най-резултатен за Испания във финала бе Рики Рубио с 20 точки. Серхио Юй добави 15 точки, Марк Гасол приключи с 14, 7 битки и 7 асистенции. Руди Фьолер, и братята Уили и Хуанчо Ернангомес прибавиха по 11 точки.

За Аржентина над всички бе Габриел Дек, който вкара 24 точки. Николас Лапровитола добави още 17 точки, а с 11 приключи Факундо Кампацо.

По-рано през днешния ден в мача за бронзовите медали Франция победи Австралия с 67:59./БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР