Националният отбор на България по баскетбол записа първа победа в

...
Националният отбор на България по баскетбол записа първа победа в
Коментари Харесай

България излъга Исландия за първа победа в група F

Националният тим на България по баскетбол записа първа победа в борбата за място на Световното състезание през 2019-а година, откакто довечера се наложи при визитата си на Исландия със 77:74 (17:21; 18:22; 18:18; 24:13) в дуел от група " F ", който се игра в Рейкявик.

След тази победа трикольорите са с актив от 1 триумф и 1 загуба и заемат второ място във краткотрайното класиране, а водач е отборът на Чехия с цялостен актив от две победи от два мача.

Павел Маринов беше най-резултатен за България - 18 точки, Александър Янев и Чавдар Костов прибавиха по 16 и 13 точки, а Станимир Маринов и Александър Везенков приключиха надлежно с по 12 и 10 точки.

Българите не започнаха добре дуела и разрешиха на противника да поведе с 4:0, само че по-късно трикольорите се разсъниха и съумяха да стигнат до равенството – 7:7. Последваха равностойни минути, в които равенството се резервира, само че по-късно исландците подвигнаха оборотите и дръпнаха с 21:13 при 1:13 минути до края на интервала. Все отново, в оставащото време възпитаниците на Любомир Минчев съумяха да намерят себе си и това им оказа помощ да стопят изоставането си – 17:21.

В първите минути на втория интервал още веднъж домакините стояха по-добре на терена, като пет минути преди почивката преднината им към този момент бе девет точки – 32:23, като този път родните баскетболисти не съумяха да намерят правилния път към коша на противника и след 20 минути игра Исландия водеше - 43:35.

Възпитаниците на Любомир Минчев заиграха по-добре след почивката и започнаха постепенно, само че несъмнено да топят изоставането си. Малко след средата на третата четвърт пасивът на трикольоритен към този момент бе единствено една точка – 51:52, само че в оставащото време нашите момчета още веднъж се пропукаха в отбрана и разрешиха на Исландия отново да се откъсне напред – 61:53.

В началото на последната четвърт баскетболистите на България продължиха с опитите си да стигнат до поврат, само че желанието им и положителното показване в нахлуване не кореспондираше изцяло с представянето им в отбрана и 7:09 минути преди сирената домакините продължаваха да поддържат относително удобна разлика в своя изгода – 64:58. Въпреки всичко, българите не се отхвърлиха и напъните им бяха възнаградени, откакто Чавдар Костов наниза тройка и по този начин изведе родните национали напред за първи път в мача – 67:66 при оставащи 2:56 минути.

В оставащото време момчетата на Любомир Минчев не изпуснаха лидерската позиция, като удържаха натиска на противника и това им разреши да се поздравят с крайния триумф в този дуел – 77:74.

Исландия – България 74:77 (21:17; 22:18; 18:18; 13:24)

Исландия: Хермансон, Сигурдарсон, Берингсон, Йонсон, Хилмарсон, С.Бьорнсон, Гунарсон, Акокс, Олафсон, Пьолсон, Хлинасон, Б.Бьорнсон

България: Аврамов, П.Маринов, Янев, Великов, Ваклинов, Вангелов, Костов, Иванов, Ст.Маринов, М.Маринов, Димитров, Везенков

СТАТИСТИКА ОТ ИСЛАНДИЯ - БЪЛГАРИЯ
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР