Националният отбор на България по баскетбол излиза срещу отбора на

...
Националният отбор на България по баскетбол излиза срещу отбора на
Коментари Харесай

НА ЖИВО: България - Белгия 52:52

Националният тим на България по баскетбол излиза против тима на Белгия. Този мач има голям залог, защото в случай че възпитаниците на Росен Барчовски завоюват, те ще продължат към идната фаза в шампионата. Двубоят е през днешния ден от 17:15 в Тбилиси.

Към момента " лъвовете " се намират на 5-та позиция в Група А с 5 точки, откакто през вчерашния ден завоюваха първата си победа против домакина Грузия с 92:80. Българският отбор наказа тежко своя конкурент от тройката, като наниза цели 19 тройки. Плеймейкърът Дий Бост, който бе надалеч от най-хубавата си игра в първите три мача от конкуренцията, бе на изключителна висота против Грузия като осъществя девет стрелби от далечно разстояние от 13 опита и приключи с 33 точки, 12 асистенции и 4 битки. Александър Везенков бе на нормалното равнище и осъществя 28 точки и 14 битки, а доста мощно се включи Павлин Иванов със 17 точки (5 тройки).

Белгия е на 4-та позиция в групата, като те имат 6 точки, 1 повече от България. Белгия стартира мощно присъединяване си на Евробаскет 2022 с победа над Грузия с 79:76 след продължения. След това обаче изгубиха от Черна гора с 76:70, само че изненадаха Испания и взеха втора победа в групата с 83:73. Турция пък надделя безапелационно Белгия с 78:63, като в тази загуба най-добре се представи Харис Братанович, който се регистрира с 15 точки и 5 извоювани битки.

Отборите на България и Белгия излизат в директен спор за продължение напред в Европейското състезание по баскетбол. Същата е обстановката с Черна гора и Грузия, които излизат в конфликт малко по-късно и също ще спорят за класиране напред.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Емануел Льокомт осъществя първия панер в срещата, само че незабавно по-късно Александър Везенков отговори с тройка за 3:2. Нова точна пукотевица от зоната за три точки на Чавдар Костов даде задатък на " лъвовете " от 8:6. Българите направиха три положителни отбрани, а Емил Стоилов пропусна отлична опция под коша. Бърза офанзива и забиха от Ханс Ванвейн за 10:8. Двата тима направиха няколко пропуща, а Ретин Обасоан осъществя от тройката. Последва нова неточност на нашите, само че Мвема не съумя при поднасянето.

Бост спря неприятната серия на българите с тройка. Бако се възползва от неточност на Иван Алипиев и изведе Белгия напред с 15:13. Везенков с точна пукотевица от зоната за три точки върна задатъка на българите - 16:15. Последваха два сполучливи наказателни удари на Везенков, а Павлин Иванов фаулира Обасоан, който осъществя стрелбата си, само че пропусна от наказателната линия. 3.6 секунди преди края на първия интервал Иван Алипиев си завоюва два фаула, само че вкара единствено един от тях. Обасоан отговори с тройка със сирената за 19:20 след 10 минути игра. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Вторият интервал стартира с тройка на Максим де Зеув. При 3 секунди до края на офанзивата Бост откри Везенков, който реши да играе за нарушаване от зоната за три точки, а с изключение на фал осъществя и стрелбата си, а по-късно и от наказателната линия. Чавдар Костов пък не съумя да забие след страховит пас на Иван Алипиев. Белгия още веднъж излезе напред след втората поредна тройка на Де Зеув, а по-късно и Льокомт осъществя за 23:28. " Лъвовете " продължиха да изпитват усложнения в офанзива, само че Везенков още веднъж взе нещата в свои ръце и осъществя след пробив за 25:30. 

Българите не съумяха да се възползват от положителната си отбрана и Иванов пропусна от отворена пукотевица. След това и Везенков опита добавка, само че не сполучи. Топката остана в притежение на българите, само че още веднъж Везенков не съумя да вкара под коша. Тройка на Костов понижи пасива на българите на 28:32 3:20 преди полувремето. Белгия осъществя два пъти от междинна отдалеченост, което принуди Росен Барчовски да вземе спиране при 28:36. Авансът на противника ни става двуцифрен след нова пукотевица от междинна отдалеченост на Льокомт. Последва пропуск на Димитър Димитров, а Обасоан ни наказа с тройка - 28:41. Полувремето пристигна след нов пропуск от междинна отдалеченост на Везенков. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Третият интервал стартира с отличен самостоятелен пробив на Димитър Димитров и точна пукотевица в коша на белгийците. Последва отлична отбрана и точна пукотевица от зоната за три точки на Димитров. Павлин Иванов също се " разсъни " и понижи пасива на нашите до 5 точки - 38:43. Обасоан стартира мощно и втората част и осъществя втора сполучлива пукотевица, само че Иванов отговори с нови две точки. Лесни две точки на Димитров под коша накараха треньорът на Белгия да вземе таймаут при 42:45. Силните изяви на Иванов също продължиха и гардът осъществя тройка, с която изравни резултата. 

Везенков осъществя след битка в офанзива, само че Де Зеув се оказа самичък на тройката и не сбърка - 47:50. Съдиите пък преразгледаха стрелбата на Иванов от зоната за три точки, защото имаше подозрения, че гардът е настъпил линията, само че в последна сметка тройката остана. Почти три минути и половина преди края на третата част Тумба получи неспортсменко нарушаване, а Везенков осъществя и двата наказателни удара. Топката остана в наше владеене, а Дий Бост подсети на себе си с панер и фал за 52:52.

България - Белгия 

България: Дий Бост, Чавдар Костов, Александър Янев, Александър Везенков, Емил Стоилов

Треньор : Росен Барчовски

Белгия: Исмаел Бако, Пиер-Антоан Жиле, Емануел Льокомт, Жан-Марк Мвема, Ретин Обасоан

Треньор: Дарио Гергия

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР