Националният осигурителен институт започва да разпраща предупредителни писма на хората,

...
Националният осигурителен институт започва да разпраща предупредителни писма на хората,
Коментари Харесай

НОИ разпраща важни писма до бъдещите пенсионери

Националният застрахователен институт стартира да разпраща предупредителни писма на хората, които ще навършат възраст за пенсиониране след първи януари 2019 година Целта е те да знаят в какви периоди би трябвало да подадат документи в случай че имат право да се пенсионират.

Около 81 хиляди души, които през последваща година навършват възраст за пенсиониране, ще получат писма от Националния застрахователен институт.

Елка Атанасова, шеф отдел „ Методология на разпределяне на пенсиите “, изясни пред Българска национална телевизия: „ Една година преди да навършат възрастта, тези лица получават информация по кое време навършват възрастта и какво би трябвало да е изпълнено като друго изискване за лицето да се пенсионира.

Навършването на възраст напълно не е единственото изискване за пенсиониране. Също по този начин хората би трябвало да имат и задоволително трудов стаж.

„ За мъжете условието е да имат 38 години и 8 месеца застрахователен стаж, надлежно за дамите - 35 години и 8 месеца “, уточни Атанасова.

Всеки самичък може да ревизира какъв стаж има и какви документи са му нужни: трудова брошура военноотчетна брошура, уверение за пенсиониране №3, осигурителни книжки и други

„ Когато лице има незадоволително застрахователен стаж, до пет години има опция по Кодекса за обществено обезпечаване да закупи този застрахователен стаж “, добави тя.

Докупуването става след подаване на заявление за пенсиониране. В момента цената на една година трудов стаж е малко над 100 лв..
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР