Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от

...
Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от
Коментари Харесай

694 643 пенсионери взимат по 75 лв. от 1 февруари

Националният застрахователен институт (НОИ) стартира изплащането на еднократната добавка от 75 лева към пенсиите на пенсионерите, които дават отговор на условията за приключен имунизационен курс или имат сложена бустерна доза ваксина. Сумата се изплаща без значение от типа и размера на пенсията, както и без значение възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията и се изплаща единствено един път, прецизираха от Национален осигурителен институт.

Информацията за хората, които имат право на тази еднократна добавка, се получава по длъжностен път в Национален осигурителен институт от Министерството на здравеопазването (МЗ). На пенсионерите, които до 31 декември 2021 година имат приключен имунизационен курс, Национален осигурителен институт ще изплати добавките от 1 февруари с парични преводи, предхождащи постоянното месечно погашение на пенсиите с графика от 7 февруари. Според данните, предоставени в Национален осигурителен институт от Министерство на здравеопазването, това първо заплащане ще обхване 694 643 пенсионери.

Добавката за поощряване на имунизацията против COVID-19 ще се изплаща еднократно и на пенсионери, които имат приключен имунизационен курс в интервала 1 януари – 30 юни 2022 година, от първия работен ден и в идващите месеци. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по длъжностен път сред Национален осигурителен институт и Министерство на здравеопазването. Допълнителните 75 лв. към пенсиите ще се изплащат през месеца, идващ месеца, през който осигурителният институт е получил въпросната информация от Министерство на здравеопазването.

Пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще получат добавката от 75 лв. в персоналните си сметки. За пенсионерите, които получават пенсиите си посредством пощенските станции, ще бъде направен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на всеки месец, по този начин и по-късно през месеца по едно и също време с пенсията си. За пенсионерите, на които пенсиите се превеждат в други страни, добавката от 75 лева ще се изплаща към пенсията за съответния месец в откритите до момента периоди. Пенсионерите не би трябвало да подават заявление за приемането на тази сума, нито да изпращат зелен документ или други здравни документи до държавните институции.

Източник: вестник " Труд "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР