Националният ни отбор по спортно катерене се завърна със 7

...
Националният ни отбор по спортно катерене се завърна със 7
Коментари Харесай

Екстремните спортове 2 - 10 май 2021

Националният ни тим по спортно катерене се завърна със 7 медала от Европейското състезание за юноши и девойки в Перм, Русия. 15-годишният Николай Русев завоюва златото в боулдъра, златото в комбинираната дисциплинираност и среброто в скоростта. 16-годишният Слав Киров завоюва първото място в комбинираната дициплина в своята възрастова група, третото място в боулдъра и в компликацията, а връстничката му Алекс Тоткова завоюва бронза в комбинираната дисциплинираност при девойките. На челни места измежду 300 състезатели от 19 европесйки страни се класираха също Боян Киров и Николай Ангелов. Националите ни бяха посрещнати и получиха специфични поздравления от управлението на Българската федерация по катерене и алпинизъм.

 Победителите в алпиниадата

Победители в тазгодишното издание на Ботевата алпиниада са свръзката Никола Леваков, Деян Милчев и Кристиан Димитров. На второ място се класираха Благовест Цолов и Станислав Атанасов, а трети - Орлин Николов и Павел Недялков. Състезанието е републиканската лятна алпиниада на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Организира се за 12 път от Клуб по рискови спортове “Вратица ” и има за цел да продължи обичайна Първомайска алпийска среща, провеждана през предишното край Враца.

“Времето беше съвършено, което разреши много изкачвания на Централна стена в събота. Бобката и Мечо (Благовест Цолов и Станислав Атанасов - бел.ред.) съвсем съумяха да изкатерят извънредно сложния си план " Dreamix " свободно, като единствено последното въже не го минаха. Имаше към 40-50 катерачи по скалите, не всички участваха в спортната част. Като цяло, накъдето и да погледнеш, се виждаше взаимозависимост да катери, което от дълго време не се беше случвало на Врачанските скали. В събота вечерта имаше раздумки на фона на жива музика, което още повече сплоти катерачното общество, а това е и една от задачите на алпиниадата. Това е последната алпиниада в Алпийския дом . Надяваме се новите притежатели да спомогнат за продължаването на традицията " - сподели пред БНР Нино Пелов от уредниците.

 Скалите край Враца

Екстремните сноубордисти Ивайло Йорданов и Петко Младенов осъществиха първо втурване със сноуборд по централния улей на вр. Дамга , прочут още като Вазов връх (2669 м), в Северозападна Рила.

“Един 20-метров рапел в долната част, последван от още 10-15 метра откатерване. Приблизително 320 метра денивелация. Изключително стръмен - над 45 градуса е целият улей, като се изключи влизането " - посочи Ивайло пред БНР.

 Спускането на Ивайло Йорданов

12 шерпи от екипа, фиксиращ парапетите за комерсиалните експедиции, станаха първите, изкачили Еверест този сезон . Единият от тях - Ками Рита Шерпа, усъвършенства личния си международен връх , стъпвайки на най-високия връх на планетата за 25-и път. Заради усложнената обстановка с ковид и случаите на инфектирани в Базовия лагер, както и в цялостен Непал, локалните управляващи вкараха правилник, съгласно който изкачванията на Еверест би трябвало да стават съгласно номера на разрешителните. Издадените пермити са над 400. В същото време, няма публични данни какъв брой души са евакуирани от Базовия лагер с коронавирус, само че клиенти оповестяват за няколко десетки.

 Ками Рита Шерпа

Междувременно, немският планинар Давид Гьотлер и испанският ултрабегач и ски-алпинист Килиан Жорнет оповестяват за хода на адаптацията си в региона на Еверест, без още да са оповестили желанията си. Предполага се, че ще вършат опит за траверс Еверест-Лхотце.

Алекс Чикон отиде да се аклиматизира за Еверест на връх Пумори.

Евакуация на инфектирани с ковид клиенти се прави и от Базовия лагер на Дхаулагири. Това оповестява 82-годишният испанец Карлос Сория, който е там за своя 11-и опит да изкачи този връх.

Бърз прогрес реализира румънско-словенската взаимозависимост от трима алпинисти, които в петък започнаха офанзивата на Дхаулагири по премиерен маршрут - Северозападния борд. Хория Колибасану, Мариус Гане и Петер Хамор построиха Лагер 3, след това почиваха няколко дни в Базовия лагер поради неуместно време и в неделя доближиха 6800 метра, като единствено за ден са изкатерили 1400 метра денивелация. Очаква се през днешния ден да доближат ръба, откъдето им следва 7000 метра нанагорнище до върха.

 Килиан Жорнет и Давид Гьотлер

Чешките алпинисти Зденек Хак и Ярослав Бански изкачиха по премиерен маршрут връх Канчунг Шар (6103 м) в Непал. Двамата са изкатерили 1000-метровата Северна стена, траверсирали са и са се спуснали с рапели от юг.

Зденек Хак е притежател на премията “Златен пикел ” за две свои изключително скъпи министър председатели - нов маршрут на Гашербрум 1 през 2017 година и на Чамланг (7321 м) през 2019 година с Марек Холечек.

Семейство алпинисти изкачиха по нов маршрут Маунт Хънтингтън (3731 м) в Аляска. Германката Инес Паперти и словенецът Лука Линдич са изкачили върха, прочут със стръмните си и сложни стени, по 1000-метрова линия М7 с микст катерене, която са нарекли “Heart of Stone ”, бивакували са на 200 метра под върха и са се качили горе на идната заран.

 Изкачването в Аляска

На 11 май в залата на Полския институт в София ще бъде маркирана 40-ата годишнина от първата българска експедиция в Хималаите , приключила с първия хималайски триумф за България – изкачването (при това без спомагателен кислород) на Лхотце (8516 м) от Христо Проданов, на 30 април 1981 година Публиката ще може да види кино лентата “До върха и нагоре ” (България, 1981, Александър Пеев, Иван Панайотов, 48’) за експедицията и да се срещне с нейните участници. Входът е свободен, прецизират уредниците от Банско филм фест.

---
Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР