Националният ни отбор по футбол започва в петък, 24 март,

...
Националният ни отбор по футбол започва в петък, 24 март,
Коментари Харесай

България започва мачовете за Евро 2024. Какво трябва да знаем?

Националният ни тим по футбол стартира в петък, 24 март, европейските квалификации за финалите следващата година в Германия (14 юни - 14 юли). Първият ни противник е Черна гора, а мачът е от 19 часа на стадион “Хювефарма сцена ” в Разград.

В понеделник, 27 март, селекцията ни гостува на Унгария в Будапеща.

Ето най-важното, което би трябвало да знаем за квалификациите.
Кои са тимовете в нашата група?
В група С са България, Унгария, Сърбия, Черна гора и Литва. Западните съседи, които участваха на Световното в Катар, са любимци. Специалистите слагат до сърбите и Унгария, отборът на която бе на Евро 2020.

Шансовете на останалите се смятат за равни, а Литва - за новобранец, само че България не трябва да се осланя на това.
Кои се класират?
Германия ще взе участие без квалификации. 20 тима ще излязат от квалификациите - първите два от всяка от десетте групи. Това значи, че и вторите ще играят по немските терени.

Последните три тима ще дойдат от Лигата на нациите - въз основата на класиранията там. Ясно е, че тези които към този момент са намерили място на Евро 2024 от пресявките, ще освободят позиции за по-ниско подредили се отбори в ЛН.

Всичко това ще стане ясно към края на годината (ноември), когато квалификациите завършват. Трите квоти от Лигата на нациите ще бъдат раздадени в елиминации.

Както и в последните издания, на Евро 2024 ще спорят 24 отбора. Квалификациите ще преминат в 10 рунда в месеците март, юни, септември, октомври и ноември - по два.

Плейофите за последните три визи са на 21-и и 26 март 2024 година - като полуфинали и финали, по към този момент позната скица.
Кои са по-интересните групи?
Испания надали ще има проблеми в А, където ще си съперничи с Шотландия, Кипър, Норвегия и Грузия.

В гр. В ще има забавни борби сред Франция и Нидерландия, а Гърция и Ирландия ще опитат да се намесят.

Група С е на Италия и Англия, които ще обезпечат зрелища, изключително за неутралните фенове. Шансове въпреки всичко имат също Украйна и Северна Македония.

D e на Хърватия, Турция и Уелс. Гр. E събра Полша, Чехия и Албания.

Три отбора се чака да се намесят и в борбата в F - Австрия, Белгия и Швеция. G е нашата.

В H ще има северни борби сред Дания, Финландия и Северна Ирандия, а Словения ще опитва да осуети проектите им.

В гр. I любимец е Швейцария, само че може би няма да й бъде елементарно против Румъния, Косово и Израел.

Завършваме с J, в която първите две места ще си оспорват Португалия, Словакия, Исландия и Босна, отпред на която към този момент не е Ивайло Петев.
Какви са нашите шансове?
Не наподобяват огромни, въпреки да мислят някои, че в случай че не със Сърбия, България може да се сбори с Унгария и Черна гора. Отговорът ще пристигна още в идващите дни, само че не трябва да тръгваме с огромна кошница, тъй като равнището на българския футбол (съответно на първия му тим) е толкоз ниско, че даже Литва не може да се смята за по-слаб състав от нашия.

Както споделя клишето, дано гледаме мач за мач.

Селекционер е сърбинът Младен Кръстаич, който води тима в няколко мача от Лигата на нациите и контроли. Записа и положителни резултати, като да вземем за пример 1:0 против Северна Македония в Скопие.

Върна ненапълно самочувствието, тимът заигра по-уверено и освободено.

Той прави нещо, което никой различен преди него не се осмеляваше - залага извънредно на млади футболисти. Пренебрегва потвърдени имена (но без огромна перспектива), като да вземем за пример голмайстора на Първа лига Ивайло Чочев, досегашния капитан Георги Костадинов и така нататък

Вместо тях има играчи, които приказват малко даже на експертите. Такива като Никола Илиев ( “Интер ”) и Димо Кръстев ( “Фиорентина ”) са част от вторите тимове в своите клубове. Или като Валентин Антов ( “Монца ”) и Мартин Минчев ( “Спарта ” Прага), запаси в отборите си.

Явно за Кръстаич са значими възрастта и кой къде играе. По-добре в младежко състезание, в сравнение с ниското равнище в Първа лига, която е и много компрометирана по ред посоки.

Въпреки всичко това най-добре е да не залагаме доста на класиране. Отново - мач за мач и каквото стане. Така или другояче с днешна дата малко на брой биха заложили на българско присъединяване на Евро 2024.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР