Националният комплекс по култура (НУКК) е създаден през 1976 г

...
Националният комплекс по култура (НУКК) е създаден през 1976 г
Коментари Харесай

Директорът на НУКК с апетитни имоти за милиони евро

Националният комплекс по просвета (НУКК) е основан през 1976 г с концепцията образованието и изкуството да са едно цяло. В далечната 1988 г за краткотрайно изпълняващ длъжността шеф е назначена госпожа Величка Велянова. Това е най-продължителната „ краткотрайно изпълняваща " се служба в историята на България.

През 2023 г, госпожа Велянова, към момента е й и към момента е „ краткотрайно изпълняващ длъжността ", въпреки от 15 години да е в пенсионна възраст. През всичките тези години, НУКК се трансформира от елитно учебно заведение до школо, в което към този момент с изключение на да танцуват, на учениците не се обръща изключително внимание. Дори учебни заведения в провинцията и в някои села в България са с по-висок бал от изпитите на матурите спрямо Лицея.

Това несъмнено по никакъв начин не тормози госпожа Велянова. В момента нейното внимание е концентрирано върху оповестеният от Министерство на културата конкурс за нов шеф, където в средата на февруари месец 2023 г би трябвало да бъде разгласен нов началник на НУКК. Макар и 80 годишна, Величка Велянова няма желание да слиза от поста и даже се е заела съществено да търси поддръжка в лицето на висши магистрати, чийто деца се образоват в Националния комплекс по просвета.

Особено усещане на учителите прави честото наличие в кабинета на шефа на симпатична руса дама от прокуратурата.

Не безизвестният Спас Панчев, който е ръководител на Политическа партия „ ЗС - Ал. Стамболийски " и няколко мандата народен представител от разнообразни съдружни формули, също горещо търси способи да поддържа своята „ другарка " и да резервира управителната й позиция.

Интересен факт е, че през годините на „ краткотрайно изпълняващ " длъжността шеф, Величка Велянова и фамилията й са се сдобили с куп апетитни парцели в столицата и страната. Обикновена информация в Агенция по вписванията демонстрира, че единствено на името на Велянова има над 21 парцели, като част от тях е прехвърляла и продавала на едни и същи лица.

Прави усещане, че тя и брачният партньор й Венцислав Пейков продават апартамент в Красно село с повърхност 111.340 кв на Фондация доктор Мария Монтесори. В същото време щерка й Зорница Пейкова и Фондация доктор Мария Монтесори продават имот в Горна баня с повърхност от 11058.000 кв.м и аграрен парцел в Столична община с повърхност от 12980.000 кв.м.

След това въпросната Фондация продава парцел в Столична община на дъщерята на Велянова с повърхност 12890.000 кв. м. Зорница Пейкова също по този начин е горделив притежател на над 15 апетитни парцела, от които 560 кв м. дворно място в кв. Лозенец, апартамент в центъра на София с повърхност от 127 кв.м, апартамент в кв. Овча купел с повърхност от 160 кв.м.

Докато дъщерята се задоволява с парцели в Столицата, властната й майка мечтае за жилище с аспект към морето. Разбира се, след толкоз години управителен пост в Италианския колеж, фантазиите стартират да се сбъдват. Г-жа Величка Велянова се снабдява с жилища не къде да е, а в първокласния хотелски комплекс „ Свети Тома " в гр. Созопол, околност Аркутино.

Чистият въздух е пристрастеност на шефа в пенсионна възраст и Велянова купува имот в Банкя с повърхност от 1060 кв. м. и апартамент още веднъж в Банкя от скромните 120 кв. м. Но това надалеч не е всичко. Възрастната дама купува и два жилището в кв. Павлово от 134 кв.м и от 137 кв.м.

Любопитно е дали покупко-продажбите за покупко-продажба на всички тези парцели на фамилията на Велянова са изповядвани на действителна себестойност или са укривани налози, като са закупени на данъчна оценка?! Друг въпрос, който всички си задаваме, от къде са средствата на фамилията за придобиване на по този начин апетитни парцели?! Очевидно властта е сладка даже и на 80 години!

Автор: Радомир Маринов

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР