Националният изпълнителен съвет на Движение 21 осъди опитите за налагане

...
Националният изпълнителен съвет на Движение 21 осъди опитите за налагане
Коментари Харесай


Националният изпълнителен съвет на Движение 21 осъди опитите за налагане на цензура в БНТ.

Националният изпълнителен съвет на " Движение 21 " осъди опитите за налагане на цензура в Българска национална телевизия.

" Настояването за „ по-разчупени “ излъчвания, с „ по-малко говорене “ с цел да бъдат продукциите „ по-популярни “, „ гледаеми “ и „ качествени “ са подправени причини , прикриващи планове за лишаване свободата на словото, на избор на тематики и събеседници, за интервенция в журналистическата работа за операция на феновете ", се споделя в позицията на придвижването с ръководител Татяна Дончева .

" Случващото се в Българска национална телевизия на процедура е стъпка към разпростирането на медийния монопол на избрана формация и върху публичната телевизия . С явното или скрито подпомагане на ръководещите, както и заради пасивността на опозицията, в управлението на Българска национална телевизия проникнаха лица, налагащи жанр, изразителност и държание, присъщи за голямата част от българските медии .

Пренасянето и в публичната телевизия на практиките на цензура , описи на подобаващи и несъответствуващи посетители за дискусионни излъчвания, дежурни представители и анализатори по всички тематики, верни и неправилни въпроси, ще нанесе доста съществено и трайно увреждане на към този момент доста деформираната среда за обществена връзка ", предизвестяват от Д21.

НИС на Движението декларира още, че поддържа устрема на публицистите в Българска национална телевизия да запазят характера на малкия екран като публичен оператор, носещ отговорност за създаване на публичен интегритет, плурализъм, просвета и гражданското съзнание.

" Не одобряваме и по всякакъв начин ще се противопоставяме на ширещата се процедура средствата за всеобщо осведомление да бъдат превръщани в принадлежности за агитация , за операция на публичното мнение или за дискредитиране на неуместни общественици, политици, предприемачи. Този медиен модел, съпровождан с безсрамен, профански и оскърбителен език подтиква експанзията и задълбочаващите се спорове във всички сфери на публичния живот. Налагането и възприемането на подобен вид връзки поврежда освен обособените персони, само че и способността на обществото като цяло да взаимодейства дейно, да намира съответни решения на общи проблеми, да реализира общ прогрес и сполучливо развиване ", пишат още от Движение 21.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР