Националният историко-археологически резерват „Мадара", където се намира Мадарският конник, вече

...
Националният историко-археологически резерват „Мадара", където се намира Мадарският конник, вече
Коментари Харесай

С виртуална реалност и нови технологии посреща Мадарският конник

Националният историко-археологически резерват „ Мадара ", където се намира Мадарският конник, към този момент е с осъвременен информативен център, оборудван с редица нови придобивки. Виртуална действителност, просветителни игри, модерна техника и съоръжение са единствено дребна част от подобренията, които бяха направени в комплекса със средства от националната акция „ Ние обичаме България " 2017.
Проектът, иницииран от BILLA България и подсилен от Министерство на културата и Министерство на туризма, цели подпомагането на монументи на културата, които се нуждаят от реституция или поддръжка. През 2017 година във фокуса на самодейността беше Мадарският конник, за който бяха дарени 96 287,61 лева Средствата бяха събрани от продажба на билети за благотворителен концерт в зала „ Арена Армеец " с присъединяване на някои от най-обичаните български реализатори, както и от спомагателни интензивности в границите на акцията.

Обновеният информативен център и останалите усъвършенствания в „ Мадара " бяха публично показани на гала, в която участваха Стоян Тачев, координатор корпоративна отговорност в BILLA България, Даниел Руменов, шеф на Регионален исторически музей – Шумен, Любомир Христов, кмет на Шумен и Стефан Желев, регионален шеф на Шумен. На събитието участваха редица представители на локалната власт, както и десетки поданици на Шумен и с. Мадара.

„ Целият екип на BILLA се гордее извънредно доста, че през днешния ден виждаме резултата от едно прелестно начинание, което сплотява силата на хиляди българи. За нашата компания е значимо освен да влага в стопанската система, само че и да прави позитивни промени за обществото и за България. Кампанията „ Ние обичаме България " е един добър образец за това. Тя не просто поддържа значими обекти, а ни напомня, че имаме доста мотиви да се гордеем с родината си. Един от тях е неповторимият Мадарски конник. Вярваме, че с помощта на нововъведенията, които бяха направени тук, целият резерват ще се трансформира в още по-атрактивна туристическа дестинация ", разяснява Бойко Сачански, шеф на BILLA България.

„ Точно преди 10 година Мадарският конник беше разгласен за световен знак на България. Щастливи сме, че можем да отпразнуваме този празник с осъвременен информативен център и редица нови придобивки, които направиха „ Мадара " едно по-приятно и атрактивно място. Благодарим за поддръжката на BILLA и на всички българи, които се включиха в акцията „ Ние обичаме България ", съобщи Даниел Руменов, шеф на Регионален исторически музей – Шумен.

Виртуална действителност

Най-атрактивното и новаторско изобретение в Националния историко-археологически резерват „ Мадара " е ъгъл за виртуална действителност, ситуиран в осведомителния център. До 20 души по едно и също време имат опция да се насочат на виртуална разходка из резервата и да научат любопитна информация за всеки обект. Целта е по този метод да се разпространяват и останалите обекти в „ Мадара ", които също имат висока културна и историческа стойност, само че не са толкоз известни като Мадарския конник. Информацията за обектите e поднесена посредством атрактивни анимации, тъй че да бъде забавна и лесна за запомняне. Това ще е едвам вторият сходен ъгъл в културна институция или исторически обект в България.

Интерактивен детски ъгъл

Друга атракция в осведомителния център на „ Мадара " е интерактивна просветителна игра за деца. Тя е под формата на touch screen маса, а задачата й е да се стигне до Мадарския конник. За да изпълнят това, участниците минават през няколко обекта в „ Мадара ", като при всеки се появява забавна информация или фотоси и клипове. Целта е най-малките гости да се срещнат със забележителностите в резервата и у тях да се породи интерес към историята.

Допълнителни уреди и техника

С част от средствата от акцията „ Ние обичаме България " бяха закупени и спомагателни уреди и техника за потребностите на осведомителния център. Той към този момент разполага с информативен киоск – тъчскрийн устройство, посредством което посетителите получават бърз и елементарен достъп до потребна информация, фотоси и видеа, свързани с обектите в „ Мадара ". Инсталирани са и два огромни екрана, като единият се употребява за прожектиране на тематични филми, а другият – за лъчение на рекламни клипове за комплекса. Монтирани са и нови витрини, които се употребяват за краткотрайни експозиции. Посетителите на „ Мадара " имат опция да се възползват и от още една атракция – да се снимат изцяло гратис с костюми от разнообразни столетия, закупени със средства от „ Ние обичаме България ".

Облагородяване на региона

Важна облага за Националния историко-археологически резерват „ Мадара " са напълно новите, 65 на брой, осведомителни и указателни табели. Преди да се инсталират доста от обектите в комплекса не са били обозначени, само че в този момент всеки от посетителите може да преоткрие историческите и естествени забележителности и да научи любопитна информация за тях. Поставянето на табелите способства доста за облагородяването на региона. Друго оборудване, закупено със средства от акцията „ Ние обичаме България ", е далекоглед, посредством който гостите на „ Мадара " могат да се насладят на многото красиви естествени гледки в покрайнината. Устройството е изключително потребно за хората с лимитирани двигателни качества, които към този момент ще могат да прегледат даже и по-трудно наличните места.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР