Националният исторически музей (НИМ) показва археологическите си открития през 2018

...
Националният исторически музей (НИМ) показва археологическите си открития през 2018
Коментари Харесай

НИМ показва археологическите си открития през 2018 г. на специална изложба

Националният исторически музей (НИМ) демонстрира археологическите си открития през 2018 година - златни и сребърни съкровища, изящни антични предмети и културни полезности, на специфична едномесечна галерия.
 
Зам.-директорът на музея проф. доктор Иван Христов е куратор на експозицията, озаглавена " Археологическите открития на НИМ. Обекти, съкровища и проучватели през 2018 година ".
 
Не е елементарно да се откроят акцентите сред най-бляскавите от 400-те находки през извънредно богатата година , само че въпреки всичко за първи път могат да се видят част от стотиците златни и сребърни монети, пръстени, обеци, украшения, обкови и други , открити от шефа на музея доцент Бони Петрунова в крепостта Калиакра. Тя е подбрала от дребното глинено гърне, изровено под опожарена къща от края на 14 в., най-впечатляващите екземпляри. На специфичен екран ще бъде показван филм , сниман с дрон, за разкопките, разкрили най-голямото богатство от този интервал по нашите земи, означават от екипа.
 
Според експертите извънредно скъпи са 10-те жълтици с изображения на ликовете на четирима императори от края на 6 в. и началото на 7 в., част от съкровището от 100 монети, намерено от проф. доктор Иван Христов при изследването на ранновизантийския град Хрисосотира - сред Созопол и Черноморец . Гостите ще видят и рядка бронзова тежест за кантар с изображение на византийска принцеса от 6 в. , както и бронзова лампа с хипотетичен египетски генезис от същия интервал.
 
Още доста значими находки са показани в експозицията с помощта на открития на гл. ас. доктор Мариела Инкова, доктор Маргарита Попова, Мартин Христов, Павлина Девлова, Елена Ендарова, Панайот Антонов и Илия Киров.-->
 
Постери и фотоси също ще илюстрират откритията на археолозите от Националния исторически музей - от десетки разкопки, теренни обхождания, наблюдения и геофизични изследвания в цялата страна. Проучванията са осъществени със средства на музея, на Министерството на културата, на частни спомоществователи и на локалните общини.
 
С изложбата Националният исторически музей възвръща традицията да бъдат представяни значимите находки на музейните археолози в годината на откриването им. Експозицията е и най-подходящият метод освен да бъде изпратена една плодоносна археологическа година, само че и да бъде маркирана 45-годишнината на музея, празнувана през нея.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР