Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение за

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение за
Коментари Харесай

Зимата идва: Жълт код за сняг и поледици в 9 области в неделя

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предизвестие за рисково време в неделя .
 нимх кодове Национален институт по метеорология и хидрология
Според прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология за девет области е публикуван сигнален жълт код за сняг и поледици.



" През идващите 48 часа, времето над Западна и Централна България ще се дефинира от идващ висок циклон, позициониран над Южна Сърбия и Северна Македония. Очакваните превалявания над Северозападният Предбалкан и Югозападна България ще са от сняг, а дъжд ще вали в Северозападна България. Повишава се риска и от вероятни поледици! По-интензивни ще са преваляванията по здрач и през нощта против неделя ", предизвестява и уеб сайтът за метеорологични прогнози Meteo Balkans.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) през нощта ще доминира ясно време, само че от запад облачността ще стартира да се усилва и вплътнява.

Атмосферното налягане е по-високо от междинното за месеца, вечерта ще стартира да се намалява. Минималните температури ще са сред минус 2° и 3°, в София – към минус 2°. Утре от запад нарастването на облачността ще продължи и след обяд над цялата страна ще е най-вече облачно. По-късно денем в Западна България ще има слаби превалявания от дъжд, в Предбалкана и високите западни полета – от сняг, тук-там ще се образува тънка снежна завивка. Ще духа слаб, в Източна България – сдържан североизточен вятър. С него ще нахлува леден въздух, температурите към 14 часа ще са сред 4° и 9°, в София - към 4°.

По Черноморието облачността ще е променлива, след обяд най-вече забележителна. По южното крайбрежие ще има превалявания от дъжд. Ще духа сдържан североизточен вятър. Максималните температури ще са 8°-10°. Температурата на морската вода е 14°-15°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините от запад облачността ще се усилва и вплътнява. След обяд в масивите от Западна България ще има превалявания, най-вече от сняг. Там ще духа сдържан югозападен, а на изток – североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 0°, на 2000 метра - към минус 4°.

В началото на новата седмица в западната половина от страната ще духа слаб до сдържан вятър от изток-североизток, в източната - сдържан до мощен, от североизток; с него температурите още ще се намалят. Ще бъде облачно. През нощта против понеделник тук-там в Западна България ще превали слаб дъжд, в Предбалкана и високите полета - сняг. В понеделник превалявания ще има основно в Източна България, повече по количество ще са в югоизточните региони, а тук-там в Централния Предбалкан и Лудогорието дъждът ще минава в сняг. Във вторник ще превалява основно в североизточната част от страната, най-вече дъжд, на обособени места преваляванията краткотрайно ще са умерени и мощни, а в Лудогорието още веднъж ще вали дъжд и сняг. Минималните температури ще са сред минус 1° и 4°, а оптималните ще са в по-широки граници, от 1-2° до 8-9°. (НИМХ)

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР