Националният етнографски музей организира образователни ателиета за деца, в които

...
Националният етнографски музей организира образователни ателиета за деца, в които
Коментари Харесай

Център към Националния етнографски музей ще учи децата на фолклорни традиции

Националният етнографски музей провежда просветителни ателиета за деца, в които се вършат сурвачки, месят се обредни хлябове, тъче се на достоверни станове. Школата по достоверен фолклор от идващия месец ще се трансформира в непрекъсната процедура. Музеят ще открие съвременен учебен център. Това разкри в изявление за БГНЕС шефът на Института за етнология и фолклористика към музея доцент Петко Христов.

В три стаи ще бъдат построени маса за грънчарство, достоверен ъгъл, в който ще се описват фолклорни песни и разкази. Комплексът ще работи целогодишно.

„ Нашата концепция е децата да се допрян до майсторлъка на предците си. Те имат потребност от това. Живеем в съвременен свят, на глобализация и интернет, в който може да се види всичко. Усещането е друго, когато се направи със личните ръце “, счита шефът.

Наред с ръчно направените достоверни сувенири и храни, ателиетата на музея ще покажат и какви са били коледните песни и благословии, изричани от нашите предшественици. „ От Националния етнографски музей децата ще си тръгнат освен със сурвачката и кравайчето, които са изработили, само че и със познания “.

На въпрос дали е обезпокоен за нашата културна и фолклорна еднаквост, Христов съобщи, че не е обезпокоен, защото от двайсетина години с негови сътрудници учат ориста на културното завещание в изискванията на паневропейска подвижност.

„ Където и да са по света, българите носят парченце от родното, от културното завещание. Двамата ми синове са в чужбина и постоянно се връщат за Коледа, честваме, както е традицията “, споделя още доцент Христов.

Културното завещание, съгласно него, се възпитава и е значима роля на родителите. В навечерието на Коледните празници Христов пожелава здраве и мир за всички българи. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР